Rusia începe sabotarea alegerilor în Ucraina. 17 militari ucraineni, ucişi de separatişti

Paramilitar pro-Rusia în Sloviansk în preajma referendumului ilegitim. Ucraina. 10 aprilie 2014.
Paramilitar pro-Rusia în Sloviansk în preajma referendumului ilegitim. Ucraina. 10 aprilie 2014. (youtube.)

Atacurile declanşate joi de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au provocat moartea a 17 militari ucraineni, iar alţi 36 au fost răniţi, aceasta fiind cea mai sângeroasă zi pentru armata ucraineană de la începutul operaţiunii antiteroriste, au anunţat autorităţilor de la Kiev, citate de AFP.

În luna aprilie armata a demarat o amplă operaţiune militară care viza preluarea controlului asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, care sunt în mare măsură controlate de separatiştii pro-ruşi. Aceştia, de altfel, au proclamat suveranitatea în urma unor referendumuri neconstituţionale privind independenţa regiunilor.

Atacurile au loc la doar trei zile distanţă de alegerile prezidenţiale, care sunt considerate extrem de importante pentru viitorul ţării. Şaisprezece militari şi-au pierdut viaţa în urma unui atac cu grenadă şi cu mortier în Doneţk, în timp ce un alt militar a murit ca urmare a unui atac separat care a vizat convoiul în care se afla acesta, în regiunea Lugansk.

Locuitorii din est "încep să înţeleagă că teroriştii separatişti conduc regiunea către prăpastie", a declarat miercuri preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, în cadrul unei vizite în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor, un oraş încercuit de către armată.

Conducerea de la Kiev face eforturi considerabile să asigure buna desfăşurare a scrutinului de duminică, şi a mobilizat în acest sens circa 55.000 de poliţişti şi 20.000 de voluntari.

Separatiştii pro-ruşi din Lugansk şi Doneţk au avertizat că vor împiedica desfăşurarea alegerilor în estul ţării, unde aproximativ două milioane de alegători s-ar putea confrunta cu dificultăţi în a-şi exprima votul.

ONU susţine că cel puţin 127 de persoane, între care militari ucraineni, separatişti pro-ruşi, precum şi civili, şi-au pierdut viaţa în urma unor confruntări violente în perioada 13 aprilie-16 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe