Rusia îşi măreşte rezervele de aur în timp ce preţul acestuia este în cădere liberă

Preşedintele rus Vladimir Putin ţine în mână un lingou de aur.
Preşedintele rus Vladimir Putin ţine în mână un lingou de aur. (Getty Images)

Rusia şi-a mărit în ultima perioadă rezervele de aur ca parte a unui efort continuu de a-şi consolida portofoliul de rezerve. Dar, prin mărirea stocului său de aur, Rusia s-ar putea expune riscului deţinerii unui bun a cărui valoare este în continuă scădere, conform website-ului Market Watch.

Dmitri Tulin, oficial al Băncii Centrale a Rusiei a declarat în luna mai că această instituţie bancară îşi va mări stocurile de aur deoarece activul nu este expus “riscurilor legale şi politice”, conform rapoartelor media.

Dar, aurul a scăzut cu 6,2% în ultimele 10 zile.

Preţurile metalului au atins luni un nivel scăzut record de 1.080 USD pe uncie iar holding-urile în produse tranzacţionate la bursă au înregistrat cel mai mic nivel din 2009.

Indicele auurlui a decăzut în ochii investitorilor, în condiţiile în care Federal Reserve se pregăteşte să crească ratele dobânzii, săltând dolarul şi afectând interesul pentru aur. Preţurile ar putea scădea mai jos de 1.000 USD pentru prima dată din 2009, a declarat într-un interviu Jeffrey Currie de la Goldman.

Contractele future pentru aur pentru luna august au pierdut 1,1% şi au ajuns la valoarea de 1.091 USD pe bursa Comex din New York. Preţurile au scăzut cu 7,8% în acest an.

Scăderea puternică a preţurilor la petrol şi sancţiunile aplicate de Occident după invadarea Ucrainei de către Rusia au lovit puternic economia ţării. Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut cu 4,2% în luna aprilie, după o contracţie de 2,7% în luna martie.

Se estimează că recentul acord nuclear cu Iranul, care pavează drumul ca Teheranul să înceapă să exporte mai mult petrol, să afecteze şi mai multe economia Rusiei.

Ridicarea sancţiunilor impuse de Occident asupra Iranului înseamnă că, în curând, Teheranul va putea să exporte ţiţei iar creşterea ofertei va presa şi mai mult o piaţă a petrolului deja vulnerabilă. Acest lucru va da o lovitură puternică Rusiei, care este un exportator major de petrol şi gaze.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.