Rusia se vrea mare. Liderul Osetiei de Sud anunţă referendum

Pe modelul lansat în Crimeea, liderul regiunii separatiste Osetia de Sud, anunţă un referendum vizând aderarea la Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin (în plan secund) şi liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov.
Preşedintele rus Vladimir Putin (în plan secund) şi liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov. (Captură Foto)
Jack Phillips
20.10.2015

Leonid Tibilov, fost şef KGB şi actual lider al regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a propus organizarea unui referendum prin care cetăţenii să se pronunţe pro sau contra aderării la Rusia.

Reunirea cu Rusia este "un vis de secole al poporului sud-osetin", a declarat Tibilov, potrivit rfel.rog, declarându-se convins că atât liderii politici cât şi cetăţenii vor sprijini ideea.

Reamintim că, la un an de la anexarea Crimeei de către Rusia, Tibilov, fost şef al KGB din Osetia de Sud, şi preşedintele Vladimir Putin au semănat, pe 18 martie a.c., la Moscova un acord de alianţă şi integrare, mişcare pe care Tbilisi a condamnat-o ca fiind “un pas către anexare”.

“Este un pas cinic şi provocator din partea Rusiei ... Noi îl considerăm drept o mişcare către anexare.”, declara, la momentul respectiv ministrul georgian de externe Tamar Beruchashvili.

Acordul, care prevedea că forţele de securitate şi serviciile militare şi vamale ale Rusiei vor fi integrate cu cele ale Osetiei de Sud, a fost, deasemenea, criticat de UE şi SUA, acestea declarând că nu vor recunoaşte tratatul de integrare a Osetiei de Sud, Bruxelles-ul precizând că acest demers reprezintă “un pas împotriva eforturilor depuse pentru a întări securitatea şi stabilitatea regiunii.”

În încercarea de a-şi consolida dominaţia în zonă, Moscova a semnat un tratat similar, în decembrie 2014, şi cu altă regiune separatistă desprinsă din Georgia, Abhazia.

Rusia a recunoscut Osetia de Sud şi Abhazia după un război scurt cu Georgia în 2008. După război, Moscova a recunoscut cele două regiuni separatiste ca state independente şi a plasat mii de soldaţi în cele două regiuni, care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul georgian. Insă, majoritatea ţărilor susţin că cele două regiuni fac parte din Georgia şi nu le-au recunoscut ca state .

Reamintim că potrivit unor declaraţii recente ale preşedintelui Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, care va investiga ambele tabere implicate în războiul ruso-georgian din 2008 pentru presupusele crime de război, există dovezi că până la 113 civili georgieni au fost ucişi şi aproximativ 18.500 au fost alungaţi din casele lor ca parte a unei “campanii de strămutare forţată” desfăşurate de autorităţile din Osetia de Sud.

Mai amintim că în iulie a.c., mii de manifestanţi georgieni au ieşit pe străzile capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au numit “ocupaţia” de către Rusia a regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Întrebat, trei săptămâni mai târziu, de ce este Georgia importantă pentru Rusia, Giorgadze Ilia, ambasadorul aceşti ţări la Bucureşti a replicat:

"Dacă vă uitaţi pe hartă, vedeţi că Georgia are o locaţie strategică. Se spune că cine controlează Georgia, controlează Caucazul. Şi aşa este. Şi cine controlează Caucazul controlează Asia Centrală. Şi Orientul Mijlociu", a declarat ambasadorul adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin îşi doreşte controlul asupra tuturor teritoriilor care au aparţinut fostei URSS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor