Rusia: Utilizatorii de internet s-au mobilizat pentru dizidentul rus Navalny

Alexei Navalny ţinând un banner pe care scrie "Sunt împotriva represiunii şi torturii" în timpul acţiunii sale personale.
Alexei Navalny ţinând un banner pe care scrie "Sunt împotriva represiunii şi torturii" în timpul acţiunii sale personale. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Alexei Navalny, un blogger anti-corupţie şi un lider al protestelor de anul trecut, al cărui caz a fost comparat cu urmărirea penală a magnatului ţiţeiului Mihail Hodorkovski în timpul primului mandat prezidenţial al lui Putin în perioada 2000-2008, va fi judecat pe 17 aprilie.

Având în vedere că începe procesul, poporul rus s-a mobilizat pentru a-i acorda sprijinul său. Un grup de pe Facebook, cu peste 2.600 de membri, invită utilizatorii de internet să pună fotografiile lor ţinând un panou cu sloganul de protest: "Procesul împotriva lui Navalny este un proces împotriva tuturor", relatează Agenţia AGI.

O fotografie circulă în special online. Este ceea ce ar putea fi imaginea iconică a campaniei de solidaritate: copilul de cinci ani al lui Navalny stă pe o scară; pe fundal în depărtare stau tatăl, Iulia - mama lui - şi sora în vârstă de 10 ani, pe care este scris: "Tatăl meu îi prinde pe infractori şi pe cei care fură, dar ei s-au înţeles să-l închidă în temniţă”.

Unele persoane importante ale opoziţiei ruse din afara Parlamentului şi-au exprimat solidaritatea pentru avocatul activist pe blog-ul lor: scriitorul Boris Akunin, ecologist Evghenia Chirikova, jurnalistul Arcadi Babchenko care a definit cazul ca fiind o "represiune politică".
Acuzaţiile cu care activistul s-ar putea confrunta, cu riscul de a primi până la 10 ani de închisoare sau în cel mai bun caz descalificarea din funcţia publică - care ar putea anula planurile sale de a candida la preşedinţie în 2018 -, este furtul unei sume de aproape o jumătate de milion de euro din banii Guvernului regiunii Kirov, unde a fost consultant în 2009 şi furtul a 10.000 de metri cubi de lemn.

Navalny a postat pe blogul său documentele de nevinovăţie şi, de asemenea, victimele presupuselor infracţiuni comise neagă că au fost jefuiţi, iar Consiliul prezidenţial pentru drepturile omului este de partea sa.

Pe Facebook a fost lansată, de asemenea, ideea unei manifestări de sprijin pentru miercuri seară, în centrul Moscovei, dar nu este prevăzută o prezenţă prea mare.

Navalny se va prezenta la Kirov în faţa unei instanţe foarte cunoscute pentru asprimea sa. În acest moment, foarte mulţi activişti, jurnalişti ruşi şi străini se grăbesc să ajungă la locul procesului.

Avocatul blogher este însoţit de familia sa şi, de asemenea, se pregăteşte pentru a-i găzdui pe toţi. Mulţi dintre aceştia sunt pregătiţi să rămână chiar pentru o lună, deoarece hotărârea judecătorească nu este aşteptată în scurt timp.

În acelaşi timp, pentru cei care nu doresc să folosească reţelele sociale, sau să ia parte la acţiunile de protest în stradă, pe internet a fost lansată ideea de a da sprijin scriind numele său pe asfalt cu spray. Pe Facebook şi Vkontakte au fost comunicate instrucţiuni cum trebuie realizate aceste inscripţii şi un avertisment: "Nu fiţi îngrijoraţi, scrierea pe asfalt este absolut legală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe