Dizidentul rus Navalny va fi judecat în această lună

Trupe speciale din Rusia, arestând un protestatar în vârstă în Moscova, 18 martie 2012, în afarastaţiei de TV Ostankino
Trupe speciale din Rusia, arestând un protestatar în vârstă în Moscova, 18 martie 2012, în afarastaţiei de TV Ostankino (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Un lider proeminent al opoziţiei ruse va fi judecat luna aceasta pentru furt, a declarat miercuri o instanţă, în ceea ce pare a fi o avertizare puternică împotriva criticilor aduse preşedintelui Vladimir Putin, care speră să reînvie o mişcare de protest stradal în luna mai.

Alexei Navalny, un blogger anti-corupţie şi un lider al protestelor de anul trecut, al cărui caz a fost comparat cu urmărirea penală a magnatului ţiţeiului Mihail Hodorkovski în timpul primului mandat prezidenţial al lui Putin în perioada 2000-2008, va fi judecat pe 17 aprilie.

El se confruntă cu până la zece ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de furtul de cherestea în valoare de 16 milioane de ruble de la o firmă de stat din regiunea rusă izolată Kirov, în perioada când a lucrat acolo ca şi consilier al companiei Kirovles, în anul 2009.

Navalny a negat orice fărădelege în cazul privind cheresteaua, precum şi în cazurile separate în care el este acuzat de fraudarea unei companii de transport poştal şi de furtul de fonduri de la un partid politic.

Avocatul lui Navalny, Vadim Kobzev, a acuzat instanţa de încălcarea legii prin refuzul organizării unei audieri înainte de începerea procesului. El a comparat cazul lui Navalny cu cel al lui Hodorkovski, a cărui întemniţare este văzută de inamicii lui Putin drept un act de răzbunare motivat politic.

De când Putin a revenit la Kremlin, anchetatorii au percheziţionat casele liderilor opoziţiei şi au intentat cazuri împotriva a zeci de activişti, acuzându-i de comiterea unor acte violente în timpul protestului de pe 6 mai 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe