Rusia va încerca în 2012 să-şi îmbunătăţească poziţia în Moldova

Tatiana Chiriac
04.03.2012

Republica Moldova va rămâne paralizată politic, teritorial şi geopolitic, până când o altă putere externă nu va învinge Rusia. Dar acest lucru pare că nu se va întâmpla într-o perioadă scurtă sau medie. Cel puţin aşa susţin experţii de la agenţia Stratfor într-o analiză referitoare la etapele de renaştere a Rusiei.

Potrivit unei analize, Rusia va încerca în 2012 să-şi îmbunătăţească poziţia în Moldova prin consolidarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, dar şi prin stabilirea unor relaţii aparte cu membrii Alianţei pentru Integrare Europeană.

„Chiar dacă Rusia nu va reuşi să-i ajute pe comunişti, ea va încerca să facă tot posibilul ca Moldova să rămână divizată, iar AIE să nu poată alege un preşedinte pro-occidental. Moscova ar putea să-şi realizeze aceste planuri prin complicarea procesului politic şi blocarea negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Totodată, Rusia încearcă să-şi păstreze influenţa politică în Transnistria şi să pregătească terenul pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Eurasiatică”, cred experţii Stratfor.

„Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi PCRM au relaţii cu Rusia. Moscova are, de asemenea, legături cu lideri ai AIE, inclusiv prim-ministrul, Vlad Filat, şi preşedintele interimar, Marian Lupu”, se spune în articol.

„Moldova este importantă pentru Rusia din punctul de vedere al amplasării geografice. Moldova este situată între Carpaţi şi Marea Neagră, un traseu tradiţional de invazie din sud-vest şi statele balcanice. Ţara noastră este aproape de portul strategic din Odesa şi de Peninsula Crimeea, unde staţionează Flota militară rusă de la Marea Neagră, şi este un segment pentru tranzitarea resurselor energetice către Europa şi Turcia”, se menţionează în analiză.

Analiştii subliniază că Republica Moldova depinde enorm de Rusia la capitolul economic. „Moldova depinde sută la sută de gazele ruseşti, iar 20 la sută din exporturile moldoveneşti sunt direcţionate spre Rusia. De asemenea, Rusia este cel mai mare importator al vinurilor moldoveneşti. Rusia controlează şi o parte din economia transnistreană, care, deşi este o regiune separatistă, este inima industrială a Republicii Moldova. Moscova oferă asistenţă financiară şi subvenţii Tiraspolului”, precizează experţii.

Ei susţin că o altă ţară interesată de Republica Moldova este România, nu doar din cauza legăturii etnice sau lingvistice, dar şi din cauza teritoriilor Republicii Moldova, împreună cu regiunea transnistreană, şi celor din vestul Ucrainei care au aparţinut României. Dar, spun ei, România nu este o ţară care ar putea înfrânge Rusia.

Reieşind din faptul că Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, iar prezenţa militară şi influenţa Rusiei sunt mari, integrarea Republicii Moldova în UE în viitorul apropiat este puţin probabilă. Oferirea cetăţeniei româneşti pentru moldoveni este un exemplu de putere minimă a României în Republica Moldova”, se mai spune în materialul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor