Salvarea Greciei atârnă de un fir de păr: FMI încă refuză să facă parte din planul de salvare

Christine Lagarde a confirmat că unii dintre creditorii Greciei se află încă în dispută cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind reformele economice propuse pentru ţările afectate de datorii.
Christine Lagarde
Christine Lagarde (Getty Images)

Preşedintele Fondului Monetar Internaţional a declarat că unii creditori ai Greciei (cei din zona euro) şi FMI sunt încă "doar la jumătatea discuţiei ce trebuie să aibă loc" pentru a ajunge la un acord asupra revizuirii actualului pachet de salvare, care durează de luni întregi.

Potrivit termenilor de salvare, următoarea tranşă de împrumut nu poate fi eliberată Atenei până când revizuirea nu va fi finalizată.

Situaţia devine din ce în ce mai urgentă, deoarece Grecia trebuie să efectueze o rambursare a împrumutului în iulie şi are nevoie de bani de salvare pentru a efectua plata.

Cu toate acestea, Lagarde a semnalat că încheierea unui acord este încă departe, deşi discuţiile "se îndreaptă într-o direcţie bună".

FMI a declarat că va face parte din planul de salvare numai dacă reformele sunt credibile, dar doreşte şi un angajament de reducere a datoriilor Greciei, pe care le consideră durabile.

Ţările din zona euro au nevoie ca FMI să facă parte din programul de salvare, dar Germania se pronunţă împotriva micşorării datoriei.

Există, de asemenea, dezacorduri cu privire la tipul de reforme pe care trebuie să le îndeplinească Grecia pentru a îndeplini obiectivele economice.

Lagarde a negat că FMI doreşte mai multă austeritate în ceea ce priveşte Grecia, dar Atena trebuie să facă schimbări în sistemul de pensii şi impozit pe venit pentru a face economii fără să afecteze creşterea economică.

Cu toate acestea, Atena nu doreşte să facă unele dintre aceste reforme, ceea ce ar putea crea o reacţie împotriva guvernului.

Şeful FMI a spus la Bruxelles: "Încă nu am elaborat condiţiile în care am putea oferi unele împrumuturi ţării. Încă nu suntem acolo".