Şapte motive pentru a aprecia homeopatia

Ştim că medicamentele homeopate funcţionează. Nu ştim însă de ce. Nu ştim cum. Adesea ne temem de ceea ce nu înţelegem.
Ştim că medicamentele homeopate funcţionează. Nu ştim însă de ce. Nu ştim cum. Adesea ne temem de ceea ce nu înţelegem. (Foto: pexels.com)

De ce ar trebui să apreciezi homeopatia şi homeopatul? Există o mulţime de motive, de la simpatie, până la partea financiară şi multe altele pe care le vom descoperi în acest articol, dar mai ales pentru sănătatea ta.

O mulţime de oameni pariază pe medicamentele homeopate, iar un mic grup crede că acestea ar trebui interzise. În cartea "Think Like a Freak" ("Gândeşte ca un trăsnit"), autorii Steven Levitt şi Stephen Dubner ne spun că cele mai grele trei cuvinte din limba engleză sunt "I don't know" ("nu ştiu"). Aceste trei cuvinte constituie motivul argumentelor împotriva homeopatiei.

Ştim că medicamentele homeopate funcţionează. Nu ştim însă de ce. Nu ştim cum. Adesea ne temem de ceea ce nu înţelegem. Frica poate duce la furie şi acuzaţii atunci când pur şi simplu nu ştim. Homeopatia este un pic asemănătoare cu acupunctura sau cu rugăciunea. Nu par logice, dar ştim că uneori funcţionează însă nu înţelegem cum anume.

Iată mai jos o mulţime de motive pentru care ar trebui să apreciaţi homeopatia şi homeopatul:

1. Pentru actul iubirii în sine: Iubeşte-ţi familia, iubeşte-ţi aproapele, iubeşte-ţi homeopatul. Chiar dacă tu nu ai nevoie de un homeopat, mătuşa ta, bunica sau nepotul tău ar putea avea nevoie. Decizia de a iubi homeopatia şi homeopatul îţi extinde viitorul - şi viitorul prietenilor şi familiei tale. Sănătatea ta include sănătatea celor pe care îi iubeşti şi a comunităţilor tale.

2. Pentru partea financiară: medicamentele homeopate sunt în general mai puţin costisitoare decât medicamentele brevetate, ale căror preţuri sunt determinate de profit, nu de costuri sau beneficii. De asemenea, multe medicamente homeopate sunt concepute pentru a vindeca boli - în timp ce multe medicamente brevetate tratează doar simptomele prin abonamente permanente şi costisitoare. Mahatma Gandhi, a spus: "Homeopatia vindecă un procent mai mare de cazuri decât orice altă metodă de tratament şi este, fără îndoială, mai sigură şi mai economică, şi cea mai completă ştiinţă medicală."

3. Pentru corpurile, minţile, spiritele şi comunităţile voastre. Homeopatia funcţionează. Uneori funcţionează după ce multe alte medicamente au eşuat. Aruncaţi o privire în jur. Cei mai mulţi dintre noi nu avem nicio dificultate în a găsi un prieten care pariază pe un homeopat din trecutul lor sau din familia lor. Cum este posibil ca toată lumea să găsească astfel de cazuri în care un medic homeopat a reuşit să rezolve o problemă, una pe care alţi medici nu au putut-o rezolva, în timp ce alţii susţin că medicamentele homeopate nu pot funcţiona?

Există unii oameni care susţin că medicamentele homeopate ar trebui interzise, deoarece nu funcţionează "mai bine decât un placebo". Aceştia nu-şi amintesc că un placebo este definit ca fiind "o minciună din partea medicului tău". Totodată, nu îşi amintesc nici faptul că şi minciunile medicului tău funcţionează. Bineînţeles că nu menţionează că placebo funcţionează adesea atât de bine, încât acest fapt îi face de râs pe cercetătorii din domeniul medical. Niciun medicament nu funcţionează tot timpul. Chiar şi un medicament nul funcţionează o parte din timp. Medicamentele brevetate, medicamentele homeopate, placebo şi chiar şi simpla empatie au fost testate fiecare în studii clinice - cu unele rezultate pozitive şi altele negative. Cei care sugerează interzicerea medicamentelor homeopate sugerează, de asemenea, interzicerea empatiei medicului, sau a speranţelor unui pacient şi a rugăciunilor familiei sale?

4. Pentru că eşti un simpatizant al regalităţii. Regii şi reginele au folosit homeopatia - cu efecte pozitive. Regina Angliei, Regina Elisabeta a II-a, a avut drept medic personal un homeopat. Ea a folosit medicamente homeopate şi pentru animalele sale de companie. Dacă este suficient de bun pentru regalitate, este suficient de bun şi pentru tine.

5. Pentru că într-o zi s-ar putea să ai nevoie de un chiropractician, un terapeut de medicină tradiţională chineză, un acupuncturist, un medic osteopat, un practician ayurvedic sau chiar de o moaşă. Amintiţi-vă de celebrul discurs al lui Martin Niemoller:

Când naziştii au venit după comunişti,

eu am tăcut;

nu am fost comunist.

Când i-au închis pe social-democraţi,

eu am tăcut;

nu eram social-democrat.

Când au venit după sindicalişti,

nu am vorbit;

nu am fost sindicalist.

Când au venit după evrei,

am rămas tăcut;

nu eram evreu.

Când au venit după mine,

nu a mai rămas nimeni care să îmi ia apărarea.

Atacarea homeopatiei, sugerând interzicerea ei, este un prim pas în direcţia greşită. Multe discipline medicale sunt atacate în mod independent, cu scopul de a le elimina pe toate de pe piaţa de desfacere, de pe piaţa libertăţii tale de a alege. Dacă îi interzicem pe homeopaţi, întrebaţi-vă - cine urmează?

6. Pentru libertăţile tale: libertatea de a alege homeopatia, libertatea de a-ţi alege medicamentele şi tratamentele. Sunt mulţi oameni care ar putea prefera să avem mai puţine libertăţi, în special cei care au ceva de vândut. Există multe restricţii absurde asupra libertăţii tale de a alege şi libertăţi de a evita anumite tratamente medicale. Este vorba de corpul tău, de mintea ta, de spiritul tău şi de viaţa ta. Ai dreptul de a alege. Iubeşte-ţi homeopatul, pentru a-ţi păstra libertatea.

7. Pentru simptomele tale: modelul medical clasifică toate simptomele ca fiind indicii de boală. El nu recunoaşte că simptomele pot fi indicii de sănătate şi rareori recunoaşte că simptomele pot fi indicii de vindecare sau de combatere a bolii. Homeopatia priveşte simptomele dintr-un punct de vedere complet diferit. Atunci când avem mai multe puncte de vedere, vedem mai departe şi găsim tratamente mai eficiente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură