Scandal mare în Parlament. PSD-UNPR-ALDE au obţinut revotarea mai multor legi, printre care şi Legea defăimării

Mai multe proiecte de lege votate electronic săptămâna trecută au intrat din nou pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor după ce PSD a contestat funcţionarea sistemului de vot. PNL, MP şi UDMR au criticat mişcarea avertizând că avem de-a face cu un precedent extrem de periculos.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Şefa PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii vor contesta la Curtea Constituţională, pe motive extrinseci, procedura validată astăzi de PSD-UNPR-ALDE.

"Suntem în faţa unui spectacol dintre găştile de la PSD, că mie nu mi-e clar care e problema. Cert e că este pentru prima dată în Parlament când un set de legi respinse de Camera Deputaţilor au fost repuse votului la interval de o săptămână. Am părăsit plenul, am refuzat să votăm sau să revotăm nişte legi care deja erau votate de Camera Deputaţilor şi vom contesta la CCR, pe motive extrinseci, toată această procedură. Pentru că nu mi se pare normal ce se întâmplă. Colegii mei, până săptămâna viitoare, vor lucra la sesizarea către Curtea Constituţională pe procedură şi vom vedea ce decizie ia CCR.

Ca să înţelegeţi mai bine logica ce a stat la baza acestei încălcări flagrante a Regulamentului şi a Constituţiei, vă spun atât: Legea defăimării. De fapt, domnul Dragnea, pentru a-şi satisface un orgoliu personal şi anume pentru a-şi vedea legea devenită realitate sau reintrodusă în circuitul legislativ, aşa cum s-a şi întâmplat, a călcat în picioare un sistem electronic de vot care funcţiona în mod corect şi pe care conducerea Camerei a plătit, nici mai mult nici mai puţin, la vreo 500.000 de euro, a călcat în picioare un regulament şi a călcat în picioare colegii pe care i-a tot criticat, motiv pentru care am ales să nu fim părtaşi la această încălcare a legii.

Vă mărturisesc că nu înţeleg de ce domnul Dragnea are aşa o mare dorinţă de a-şi promova o lege controversată, o lege pe care Camera Deputaţilor nu a dorit-o, o lege pe care societatea românească a criticat-o din toate părţile şi din toate punctele de vedere, o lege care oricum va fi atacată de PNL la CCR pe motive de încălcare flagrantă a Constituţiei. De ce vrea în continuare să-şi lipească numele de Legea defăimării, de cenzură în general chiar nu pot să înţeleg, dar este opţiunea domniei sale şi nu-mi rămâne decât să o contest, conform regulamentului", a declarat Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

* * *

UPDATE. Camera Deputaţilor a decis, cu 154 de voturi "pentru" şi 6 "împotrivă", retrimitere la comisiile de specialitate pentru trei săptămâni a "Legii defăimării". Liviu Dragnea primeşte astfel o nouă şansă de votare a legii în Parlament.

Deputaţii continuă să revoteze proiectele de lege de săptămâna trecută.

* * *

UPDATE. Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat revotarea proiectelor de lege votate electronic săptămâna trecută, printre care şi "Legea defăimării sociale" a lui Liviu Dragnea. Deputatii PNL şi Mişcarea Populară au părăsit sala în timpul votului.

"Ceea ce dumneavoastră cu Biroul permanent majoritar PSD încercaţi să faceţi este neconstituţional şi creează un grav prejudiciu Parlamentului pentru viitor. Cineva ar putea în orice moment să solicite în instanţă o excepţie de neconstituţionalitate pentru orice lege adoptată de la noul sistem de vot şi până în prezent.

Cine răspunde de haosul legislativ pe care vreţi să îl introduceţi? Asumaţi-vă singuri acest lucru. Grupul parlamentar PNL nu va participa la acest vot. Vom părăsi sala şi ne vom întoarce la votul cu bile", a declarat liberalul Eugen Nicolăescu.

Decizia plenului de a realua votul în cazul proiectelor de lege de săptămâna trecută a fost luată cu 145 voturi "pentru", 26 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.

UDMR, PNL şi Mişcarea Populară au anunţat că nu vor lua parte la reluarea votului.

* * *

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a propus plenului reluarea votului în cazul mai multor proiecte de lege votate electronic săptămâna trecută, printre care şi controversata "Lege a defăimării sociale" semnată de şeful PSD Liviu Dragnea, după ce social-democraţii au semnalat presupuse erori la votul electronic, a anunţat miercuri preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

"Dacă ea va fi aprobată, cele 9 proiecte vor merge la votul final din nou. Dacă nu va fi aprobată, atunci preşedintele de şedinţă va semna cele 9 proiecte să le trimite mai departe. Liderul grupului parlamentar PSD a cerut demisia de onoare a celor doi secretari generali adjuncţi şi l-a rugat pe secretarul general să identifice cine a interpretat Regulamentul Camerei. Sunt întrebări la care staff-ul tehnic nu a răspuns, ridicate insistent de către colegi", a declarat Zgonea.

Şeful Camerei Deputaţilor a mai propus şi suspendarea procedurii votului electronic până când Comitetul liderilor şi Comisia de regulament vor clarifica anumite aspecte din Regulamentul Camerei şi vor verifica soft-ul de la votul electronic.

Pe de altă parte, Biroul Permanent a dezbătut raportul redactat de către serviciile administrative privind sistemul de vot electronic, la contestarea grupului parlamentar al PSD, şi a constata că "nu există nicio suspiciune cu privire la soft-ul respectiv".

"Este un raport amănunţit, cu foarte multe date, în care au încercat să se explice cum funcţionează acest sistem şi ce s-a întâmplat săptămâna trecută la votul final. În urma analizei acestui raport, Bp a decis că nu există nicio suspiciune cu privire la soft-ul respectiv. Nimeni nu poate interveni în modificarea datelor, este imposibil acest lucru, este clar ca lumina zilei. În raport nu se răspunde totuşi la câteva întrebări.

De ce un deputat care îşi lasă cartela în aparatul de vot este, după o săptămână, înregistrat ca prezent atunci când sistemul este repornit, chiar dacă el este sau nu este la şedinţă? De ce un deputat care alege să fie doar la dezbaterile generale, dar nu şi la votul final rămâne în sistem ca fiind prezent şi poate influenţa prin prezenţă numărul de voturi pe care trebuie să le dai în momentul în care adopţi o lege ordinară? Parlamentul este format din oameni, nu din cartele", a afirmat Zgonea.

Liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a explicat că proiectele legislative au fost votate săptămâna trecută prin vicierea cvorumului de şedinţă şi a subliniat că Legea lui Dragnea nu constituie o problemă pentru că va fi retrasă şi retrimisă la comisia de specialitate.

"Este o problemă strict de proceduri. Nu în ultimul rând, că s-a făcut trimitere şi la acest lucru, vă rog frumos, lăsaţi legea preşedintelui partidului în pace. A spus şi la finalul şedinţei de vot de miercurea trecută, a spus-o şi ieri în conferinţa de presă că nu asta e problema. Proiectul legislativ respectiv, prin acordul domniei sale şi bănuiesc că al plenului, va fi retras şi retrimis la comisie", a precizat Marian Neacşu.

UDMR denunţă iniţiativa - "Este un precedent foarte periculos

"Este un precedent foarte periculos pe care dacă îl creăm nu ştiu dacă e bine. Am înţeles de la colegul meu Marian Neacşu că acea lege, pentru care toată lumea spune că se solicită toată această reluare a votului, va fi retrasă şi nu va face parte din acel pachet de legi. Dacă este aşa, atunci nu mai are rost să votăm, pentru că nu are rost să reluăm votul. Dacă reluăm votul pentru acele opt proiecte de legi înseamnă că ar trebui să ne reîntoarcem până în decembrie când a intrat în funcţiune acest nou sistem şi să luăm fiecare vot, pentru că şi atunci ar fi posibil ca cineva să fi uitat cartela în aparat, să fi ieşit la o ţigară, să fi fost într-o emisiune undeva şi el apare prezent în plen şi e un precedent destul de periculos", a declarat liderul grupului parlamentar al UDMR, Mate András.

Din perspectiva sa, este imposibil să se retrimită la comisii un proiect de lege după votul final din moment ce nu există o astfel de prevedere în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

"Ca urmare, dacă într-adevăr se va renunţa la acel proiect de lege (legea toleranţei — n.r.) pentru care se consideră de unii că este toată solicitarea de reluare de vot, eu cred că astăzi plenul Camerei poate lucra pe ordinea de zi care a fost stabilită de Biroul permanent", a subliniat Mate András.

PNL se revoltă - "Este prima oară când un pachet de legi se resupune votării din 1990 încoace"

"Am spus în cadrul Biroului permanent şi colegii mei din Biroul permanent au fost împotriva suspendării votului electronic şi revenirea la votul cu mâna ridicată, arătând că raportul primit de la Secretariatul General ne arată că softul este corect, nu are nicio problemă. Avem probleme de regulament, de comportament al unor deputaţi. În consecinţă, nu putem să sancţionăm un soft pentru că unii sau alţii dintre deputaţi nu îşi fac cu responsabilitate atribuţiile. Revenirea ciudată la a revota mai multe legi este unul dintre cele mai periculoase precedente care se pot crea în Camera Deputaţilor.

Este prima oară când un pachet de legi se resupune votării din 1990 încoace. PNL va vota împotrivă unei asemenea proceduri, care este şi neconstituţională, şi foarte periculoasă. (...) Domnule Liviu Dragnea, preşedinte al PSD şi coleg deputat, dacă dvs vreţi să ne dovediţi că sunteţi în fruntea unui partid care respectă principii, reguli, Constituţia, daţi un semnal astăzi şi cereţi-le colegilor dvs să renunţe la asemenea aberaţii de comportament legislativ", a afirmat liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne