Scandal pe legile justiţiei. Dragnea a bătut cu pumnul în masă. Grindeanu şi Tudorel Toader i-au spus pas

Iniţial Şerban Nicolae, după care însuşi Liviu Dragnea s-au plâns că Tudorel Toader întârzie nepermis de mult cu pachetul de legi pe justiţie, timp în care anchetele şi dosarele merg înainte. Premierul Sorin Grindeanu i-a luat apărarea ministrului şi a anunţat că nu va grăbi procedurile.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Deşi preşedintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat extrem de nemulţumit că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, "întârzie foarte mult" cu pachetul de legi pe justiţie, premierul Sorin Grindeanu nu pare dispus să facă compromisuri pe această temă.

"Ne-am angajat că vom face un proces transparent, prin care să consultăm toate instituţiile şi nu numai, ONG-uri ş.a.m.d. Pe site-ul Ministerului Justiţiei se află acel proiect de lege de punere în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul penal şi Codul de procedură penală. Este în proces de dezbatere publică acest proiect.

Vom transmite către Parlament - indiferent cine solicită acest lucru - acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată. În momentul în care s-a încheiat această dezbatere publică, îl asumăm în Guvern, ca şi proiect de lege, şi-l vom transmite în Parlament", a declarat Grindeanu, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, citat de Agerpres.

La rândul său, ministrul Tudorel Toader - întrebat cum comentează acuzaţiile lui Dragnea - a explicat că lucrurile nu pot fi grăbite dacă vrem să iasă o treabă bună.

"Dacă vrem să facem o treabă riguroasă, atât pe fond cât şi pe formă, atunci trebuie să facem o evaluare de la primul la ultimul articol, consultăm CSM şi toate instituţiile participante la actul de Justiţie, îl punem în transparenţă decizională, îl însuşeşte Guvernul şi îl transmitem la Parlament ca proiect de lege. Deci numai în momentul acela putem să avem cugetul împăcat, inima împăcată că am făcut un demers viabil, funcţional, necesar sistemului de justiţie", a precizat ministrul, citat de Hotnews.ro.

Dragnea şi Şerban Nicolae, nemulţumiţi

"Ministerul Justiţiei să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a pornit această dezbatere, şi anume situaţia din penitenciare. Este suficientă legea graţierii sau nu? Au stabilit un program de investiţii, de construire de noi penitenciare, au stabilit un program de pedepse alternative, un pachet de propuneri, au stabilit un program de modernizare a penitenciarelor existente?

Aştept şi eu să văd dacă ministrul Justiţiei până acum a făcut acest plan sau acest pachet legislativ, după care o să spun un punct de vedere. Se pare că dl ministru întârzie foarte mult şi cred că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni cu un pachet de propuneri, n-a venit, până la urmă legea graţierii o să fie aprobată tacit, că nu vine Ministerul Justiţiei", a declarat Dragnea, proaspăt întors din vacanţă de peste hotare.

Şeful PSD vrea chiar să meargă în audienţă la ministrul Justiţiei ca să-i explice că "Parlamentul nu e anexa Guvernului".

"O să cer o audienţă la ministrul Justiţiei, după ce în prealabil mi-o avizează prim-ministrul, ca să-i explic că totuşi Parlamentul nu e anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, pentru că întârzie nepermis de mult. Se lungeşte foarte mult discuţia despre un subiect care nu mai începe. Şi cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt anunţate public şi finalizate într-un fel sau altul", a precizat Dragnea.

Întrebat dacă Tudorel Toader mai are sprijinul partidului în acest context, Dragnea a replicat: "beneficiază de orice susţinere în condiţiile în care este o coerenţă şi un termen cât de cât realist, dar nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit".

Cu o zi în urmă, şi preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, se plângea de prestaţia lui Tudorel Toader, reproşându-i că, în timp ce "noi aşteptăm puncte de vedere, facem dezbateri, în sistemul judiciar din România se întâmplă lucruri, procesele merg înainte, anchetele merg înainte şi societatea nu poate aştepta la nesfârşit ca noi să ne hotărâm care este viziunea noastră şi cum ar trebui făcute corecţiile necesare."