Scandalul "Magistraţilor acoperiţi". CSM a decis să sesizeze CSAT pentru verificări ulterioare

Marius Tudose
Marius Tudose (Epoch Times România)

Scandalul ofiţerilor acoperiţi din magistratură declanşat în spaţiul public nu rămâne fără ecouri. Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri să sesizeze Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea verificării tuturor magistraţilor pentru a se afla dacă există sau nu ofiţeri sub acoperire în rândul acestora.

Potrivit Hotnews.ro, reprezentanţii CSM au decis să trimită la CSAT toate declaraţiilor date în forma autentică de judecători şi procurori, urmând ca instituţia să ia o decizie cu privire la verificarea magistraţilor pentru a stabili dacă există astfel de ofiţeri acoperiţi în rândul lor.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat luni CSM să verifice dacă există şi să facă public rezultatul anchetei, solicitare luată în discuţie în şedinţa de miercuri a CSM.

Nu demult, fostul preşedinte Traian Băsescu denunţa fenomenul magistraţilor acoperiţi în presă susţinând că aceştia, fiind pe deplin conştienţi că au încălcat Constituţia, sunt şantajabili, lucru ce le pune la îndoială onestitatea.

"Până în 2004, serviciile au considerat că şi acei procurori şi judecători pot să încalce Constituţia, care spune că magistraţii nu pot fi ofiţeri acoperiţi. Sunt unii care au fost. Aceşti oameni, de teama faptului că au încălcat Constituţia, teama pe care o are şi Ponta, că s-a făcut ofiţer acoperit când era procuror, aceşti oameni sunt şantajabili. Ştiţi care a fost motivul pentru care am dat ordin să se scoată dosarele fostei securităţi? Acele dosare erau utilizate faţă de unii. Ce faci Gigel? Dosarul, îţi aduci aminte? E la noi acum. De unii actuali din SRI.

Cei care au fost acoperiţi până în 2004, nu am o cifră, ei funcţionează şi în continuare. Aici iau declaraţia lui Maior de bună, pe mine nu m-a informat nimeni despre ofiţerii acoperiţi. Asta e o altă problemă, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din justiţie poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui, cazul ăla se poate sau nu se poate? Că în cazul lui Ponta cu Megapower. Am dreptul să judec. Eu am atenţionat asupra acestor lucruri pentru ca sistemul trebuie să ştie că are nişte probleme care trebuie rezolvate din interiorul sistemului", a precizat Traian Băsescu.

Recomandăm şi Scandalul "Magistraţilor acoperiţi". Lăzăroiu: Cei care au tolerat asta, inclusiv Băsescu, să-şi asume responsabilitatea

Mai mult, UNJR cere lămuriri Serviciului Român de Informaţii, tot prin intermediul CSM, privind modul în care instituţia înţelege să îşi manifeste 'interesul' faţă de cauzele penale până la soluţionare.

Această ultimă solicitare ar putea avea legătură cu interviul acordat recent de şeful Direcţiei Juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, care susţinea că, dacă în urmă cu câţiva ani SRI consideră că şi-a atins obiectivul odată cu sesizarea PNA (actualul DNA), în prezent Serviciul îşi menţine interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze, fapt ce a scos la iveală aspecte ce ţin de corupţia sistemului judiciar.

Deşi declaraţiile lui Dumbravă au generat critici dure în spaţiul public, chiar de la fostul preşedinte Traian Băsescu, jurnalista Ondine Gherguţ susţine că afirmaţia potrivit căreia SRI "urmăreşte evoluţia dosarelor" este întoarsă pe toate feţele şi interpretată ca ingerinţă a SRI în treburile Justiţiei, fără a se preciza contextul, şi anume că SRI acţionează ca "structură de suport" a procurorilor, poliţiştilor, judecătorilor, ceea ce "înseamnă că acţionează legal în baza unui mandat de la un judecător, mandat cerut de procuror", astfel că, în opinia ei, nu sunt justificate atacurile "împotriva unei persoane care a dat un răspuns de bun simţ la o întrebare a unui jurnalist".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.