Scandalul poliţistului îngenuncheat. Ministrul de Interne vrea explicaţii

Ministrul de Interne precizează că şeful de poliţie fotografiat în genunchi nu şi-a dat încă demisia şi că, dacă nu o va face, "mai sunt şi alte metode", anunţând, de asemenea, că vrea să ştie de ce fotografia a apărut în spaţiul public acum.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.05.2017

După ce i-a cerut demisia şefului Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Aurelian Miu, în urma apariţiei în presă a unei fotografii în care acesta stă în genunchi în faţa unor superiori, ministrul de Interne, Carmen Dan, vrea acum să ştie cu exactitate de ce fotografia cu jenanta scenă a apărut în spaţiul public după 4 ani.

Potrivit lui Carmen Dan, intenţia nu a fost de a-l expune public pe Miu, ci probabil de a pune o presiune pe cineva care este deasupra şefului Serviciului de Control, respectiv conducerea Poliţiei de Frontieră.

"Pe de altă parte trebuie analizat de ce a fost nevoie să apară acum o fotografie deţinută de cineva din sistem în arhiva instituţională sau personală după 4 ani şi care a fost scopul urmărit. Eu sunt omul care când primeşte informaţii ia şi măsuri. Niciodată nu am ezitat din acest punct de vedere. Aşa că dacă există cineva care are de sesizat ceva şi are o anumită teamă vizavi de şefii direcţi, de exemplu, eu îi invit să vină la mine. Dar să vină atunci când se întâmplă şi nu după 4 ani.

Vreau să vedem cu exactitate de ce a fost nevoie să apară această fotografie după 4 ani şi care a fost interesul pentru care s-a făcut publică această fotografie. Oare nu aceea de a pune o presiune pe cineva care este deasupra acestui serviciu de control, respectiv conducerea Poliţiei de Frontieră? Şi aici ne vom edifica şi vom lua deciziile corecte şi legale. Nu cred că intenţia a fost de a-l expune public pe domnul Aurelian Miu", a spus Carmen Dan, preluată de Agerpres, la un post TV.

Ministrul a mai precizat că circumstanţele în care a fost făcută acea fotografie nu au fost elucidate, dar s-a stabilit că "nu a fost un ritual" şi că şefului Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră nu i s-a cerut să îngenuncheze în faţa vreunui superior.

"Fotografia a fost făcută în contextul analizei pe anul 2012, pe 13 februarie 2013, la o oră destul de târzie când nu ar mai fi trebuit să socializăm doar pentru că am avut o analiză de bilanţ şi am considerat că poliţistul care s-a pus în asemenea ipostază care este nedemnă pentru un bărbat darămite pentru un poliţist trebuie să facă un gest de minimă onoare şi trebuie să plece din acea poziţie care presupune responsabilitatea funcţiei. Nu te poţi duce să îi controlezi pe alţii în condiţiile în care deja public te-ai expus într-o poziţie atât de umilitoare", a afirmat ministrul.

Carmen Dan a adăugat că până acum Aurelian Miu nu şi-a prezentat demisia, care ar fi "un act de ultimă demnitate", şi a precizat că dacă nu o va face "mai sunt şi alte metode".

"Şi să nu creadă cineva că mă rog de şeful Serviciului Control din IGPF, pentru că sunt şi alte metode prin care vom lua măsurile necesare. Eu am considerat că trebuie să facă un act de ultimă demnitate şi să iasă din acea situaţie umilitoare cu demnitate, altfel mai sunt metode", a afirmat Dan.

Reamintim că ministrul de Interne a declanşat o anchetă, după ce în spaţiul public au apărut fotografii în care Aurelian Miu stă în genunchi în faţa unor superiori. În faţa lui se aflau Gelu Oltean, fost şef al Serviciului de informaţii al Ministerului de Interne, Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră, Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor