Scandalul SIPA. Tudorel Toader anunţă următorii paşi în direcţia desecretizării

Guvernul va promova o hotărâre pentru desecretizarea informaţiilor din arhiva SIPA, după care conţinutul arhivei va intra pe mâinile unei comisii, a anunţat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

După ce a făcut publică lista celor ce au vizitat arhiva SIPA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă, mai nou, că următorul pas este promovarea unei Hotărâri de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor din celebra (nu în sensul bun) arhivă a fostului serviciu secret de la Justiţie.

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române !
pasul 2 - promovăm o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor,
pasul 3 - comisia îşi începe activitatea, respectând dispoziţiile legale, distincţiile dintre viaţa privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat", anunţă sâmbătă, pe Facebook ministrul Justiţiei.

Reamintim, în context, că joi dimineaţă Tudorel Toader a publicat, pe site-ul ministerului de resort, o listă a celor care au vizitat arhiva SIPA. Ulterior publicării listei, ministrul a precizat că numărul celor care au vizitat arhiva SIPA este mult mai mare decât cel care apare în cele 22 de „vizite” din lista, însă numele vizitatorilor nu poate fi deocamdată făcut public, căci are caracter de „secret de stat”.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că mai există două rapoarte privind arhiva SIPA, acestea fiind şi ele secret de stat şi că va discuta cu prim-ministrul Sorin Grindeanu maniera în care ele pot fi desecretizate.

Scandalul arhivei SIPA a izbucnit după ce, recent, jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care acredita ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Cristi Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.

În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizarea arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Mai amintim că judecătorul Cristi Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne