USR: O desecretizare a arhivei SIPA = legitimarea activităţii unor reprezentanţi autentici ai Securităţii

Arhiva SIPA a revenit de ceva vreme în tendinţele modei Bau-bau în contextul luptei cu şi despre justiţie. E doar un măr otrăvit care ne este servit pe post de fentă de mestecat, însă riscul real este să ajungă în mâini sau sub control politic, a avertizat purtătorul de cuvânt al USR.
Dan Barna(USR),
Dan Barna(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

Observăm menţinerea pe agenda publică a unui subiect - arhiva SIPA - cu inexistentă valoare adăugată pentru cetăţeni dar cu grandios interes pentru toţi aceia cu zone de gri retrospectiv în CV sau cu dosare pe rolurile diverselor instanţe, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.

"Arhiva sperietoare SIPA nu ar fi trebuit să existe niciodată dacă după revoluţia din decembrie 1989 am fi reuşit o minimă lustraţie şi nu am fi continuat varianta de democraţie originală care a permis ca până şi reprezentanţii neacoperiţi ai fostei Securităţi să îşi continue activitatea prodigioasă de poliţie politică în mai multe domenii printre care şi justiţie, prin serviciul SIPA", a remarcat Dan Barna.

În opinia purtătorului de cuvânt al USR, desfiinţarea SIPA a fost de fapt un pas spre normalitatea pe care încă o căutăm.

"Ce conţine arhiva SIPA? Nimeni nu ştie exact. Chiar dacă suntem pe tărâmul speculaţiilor probabilitatea este că acolo să fie ceea ce era de obicei şi în arhivele Securităţii: o colecţie amplă de delaţiuni subiective, mizerii şi indiscreţii personale despre magistraţi, jurnalişti şi alţi actori din sistem, elemente de confirmare a existenţei unor reţele de interese, date factuale despre cine, pe unde şi cu cine, toate asezonate implicit cu umorile personale ale foştilor ofiţeri SECU reciclaţi în cadrul acestui serviciu", a opinat Dan Barna.

Potrivit reprezentantului USR, deşi vechi de 10 ani subiectul a revenit de ceva vreme în tendinţele modei Bau-bau în contextul luptei cu şi despre justiţie.

"Apar aşa din când în când bucăţi de ştiri pline de zurgălăi şi goale de conţinut. Joi a apărut o listă cu 22 de persoane care în baza a câte unui ordin al ministrului Justiţiei au intrat în arhivă după închiderea ei. Ba să schimbe un bec, ba să citească un raport sau contorul, ba să vadă că lucrurile sunt la locul lor... Adică avem - mare ştire - lista persoanelor care îndeplinind, cel puţin formal, atribuţii de serviciu au intrat în arhivă", a precizat Dan Barna.

Politicianul consideră că arhiva SIPA este un măr otrăvit care ne este servit pe post de fentă de mestecat.

"Este evident că având în vedere legea informaţiilor clasificate această arhivă nu va deveni prea curând publică dar serveşte excelent pe post de Bau-bau prin justiţie. Riscul real este însă că în acest elan construit mediatic, să ajungă în mâini sau sub control politic cu tot răul care va fi generat din utilizarea ei în acest scop. Dincolo de asta o desecretizare totală ar însemna să legitimăm activitatea de după 1989 a unor reprezentanţi autentici ai Securităţii ca fiind instanţele morale ale societăţii noastre. Pentru asta chiar nu am mai avea nici o scuză", a subliniat Dan Barna.

Poziţia USR este aceea a unei soluţii legal funcţionale prin care arhiva să fie preluată fie de Arhivele Naţionale care au regim bine definit în ceea ce priveşte documentele clasificate, fie de o structură similară CNSAS (ce trebuie însă legiferată) care să o administreze pe principiile deja acceptate de comunitate.

"Va fi, fără îndoială, plăcerea generaţiilor viitoare să ne descopere exact cum suntem de fapt", a conchis purtătorul de cuvânt al USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne