Schimbare de direcţie în PSD? Dragnea devine vârf de lance în adoptarea votului prin corespondenţă

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Acuzat nu de mult că a contribuit, alături de premierul Victor Ponta, la blocarea votului românilor din străinătate la prezidenţiale, noul şef interimar al PSD, Liviu Dragnea, vrea acum să asigurare adoptare legii votului prin corespondenţă în timp util pentru a fi aplicată la alegerile parlamentare din 2016.

"Legea votului prin corespondenţă - de prea mult se discută despre această lege. Poziţia PSD este foarte clară, urmărim două obiective şi anume respectarea drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot, şi, pe de altă parte, securizarea votului.

În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat să elaboreze un set de principii, sigur şi să se consulte cu ceilalţi colegi din Parlament, pe care să le înainteze Autorităţii Electorale Permanente (AEP) care, într-un timp rezonabil, să transmită partidelor politice parlamentare un proiect de lege care să cuprindă aceste principii şi, ca şi în cazul Codului Fiscal, liderii partidelor parlamentare să se întâlnească şi să ia o decizie politică pe forma finală a acestei legi", a declarat Dragnea.

Şeful PSD a precizat că au fost depuse în Parlament patru proiecte de lege cu privire la votul prin corespondenţă, două din partea puterii, două din partea opozitei, însă este de părere că "AEP nu trebuie să rămână în afara conceperii unei asemenea legi atât de importante". Astfel, social-democraţii au luat decizia de a apela la AEP pentru elaborarea unui proiect de lege potrivit pentru că vor "mult mai multă expertiză când elaborăm o asemenea lege."

"Asta este intenţia, să ne mişcăm foarte repede, ca să o spun academic. AEP trebuie să primească rapid acel set de principii, AEP trebuie să transmită într-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar în Parlament putem să adoptăm în procedură de urgenţă o asemenea lege, în aşa fel încât ea să fie aplicabilă pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este şi raţiunea şi de asta am şi vrut să avem această intervenţie, să avem discuţia astăzi în Biroul Permanent Naţional pentru că se discută de foarte multe luni şi există riscul ca, la alegerile parlamentarele din 2016, din nou, să nu existe această posibilitate de vot", a mai afirmat Dragnea.

În ceea ce priveşte legile alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare, şeful PSD nu se grăbeşte. Ele vor fi discutate după ce se finalizează legea votului prin corespondenţă pentru că aceste tipuri de alegeri nu au loc curând, astfel că mai pot aştepta.

Potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale, o lege electorală trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, în cazul de faţă, până în luna noiembrie.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, românii din diaspora au avertizat că vor cere dizolvarea Parlamentului dacă aleşii ţării nu rezolvă problema votului prin corespondenţă şi a votului electronic.

"Am înţeles că va exista o sesiune extraordinară peste puţin timp. Dacă în perioada asta nu se va vota votul prin corespondenţă şi votul electronic, nu mai este posibil. De aceea, sunt pregătit să îi cer preşedintelui României dizolvarea Parlamentului, care nu a fost capabil să creeze o lege pentru românii din diaspora, în timp ce (parlamentarii - n.r.) au fost capabili şi au avut timp să îşi creeze legi pentru a-şi mări salariile şi pentru a-şi crea pensii pentru ei", declarat recent Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.