"Sclavagism modern" la Loteria Română. La orizont se profilează grevă

În timp ce Loteria face profit frumos an de an, angajaţii sunt plătiţi cu salarii de mizerie, acuză sindicaliştii, care se pregătesc de proteste.
Conferinţă de presă Sindicatul Naţional Loteria Română
Conferinţă de presă Sindicatul Naţional Loteria Română (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Circa 85% din angajaţii Loteriei Naţionale sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, în condiţiile în care Loteria face profit, acuză Sindicatul Naţional Loteria Română (SNLR). Nemulţumiţi de veniturile foarte mici, sindicaliştii anunţă o iminentă declanşare a conflictului de muncă, ce s-ar putea concretiza, în viitorul imediat următor, în grevă de avertisment urmată de grevă generală.

"Sindicatul Naţional Loteria Română (SNLR) se află în situaţia de a declanşa conflict de muncă, deoarece negocierile au eşuat în condiţiile în care domni membri ai Consiliului de Administraţie au venit cu o ofertă de a suplimenta salariile lucrătorilor comerciali cu doar 50 de lei iar pentru restul angajaţilor care sunt la nivelul salariului minim pe economie, cu 25 de lei.", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele SNLR Ion Carapit.

"Oferta este innaceptabilă!", a mai adăugtat Carapit, prezând că la ora actuală din cei 2580 salariaţi ai companiei, 1899 sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, 215 au salarii între 1251 lei şi 1500 lei şi doar 145 au salarii încadrate între 1501 şi 2000 de lei.

În contrapartidă, membrii Consiliului de Administraţie, care le-au oferit angajaţilor măririle derizorii de 50 respectiv 25 de lei sunt plătiţi cu peste 2000 de lei pentru o şedinţă, a atras atenţia Carapit.

"Ne persiflează pur si simplu şi vin cu 50 de lei! Le-aş fi dat fiecărui membru al CA 25 de lei în monezi să ducă acasă să vadă cum e!", a declarat Carapit.

Sindicaliştii au ţinut să scoată în evidenţă că nu cer bani de la buget, ci, în condiţiile în care ei sunt cei care aduc companiei bani, vor să le crească salariile din profitul pe care chiar ei l-au muncit pentru Loterie. Practic, sindicaliştii vor ca salariul de încadrare în LNR să fie între 1500 şi 2000 de lei brut.

"Compania Loteria Română este o companie profitabilă, cu finanţare proprie. Nu cerem bani de la buget, nu cerem milă, cerem banii pe care noi îi producem.", a declarat sindicalista Liliana Vârtic, care, în calitate de lucrător în agenţie, cu 30 de ani vechime, câştigă lunar 1100 lei net.

"Acest Consiliu de Administraţie, toate de fapt, nu vor să realizeze că noi, lucrătorii comerciali suntem interfaţa cu jucătorii. Tu faci şi curăţenie, şi administraţie, faci publicitate, vinzi produsul, şi datorită muncii tuturor am adus Loteria pe profit. Or, în momentul ăsta mi se pare nedrept să fii plătit cu minimum pe economie, când faci de toate. Majoritatea colegelor noastre sunt cu 2 - 3 copii în spate şi nu au bani să îi dea la şcoală, cerem să ni se dea ce ni se cuvinte. Nu am cerut salarii de miniştri.", a declarat şi Liliana Stan, membru de sindicat şi lucrător în agenţie.

Liderii sindicali au amintit că Loteria a făcut, prin munca lor, 67 milioane de lei profit în prima jumătate a anului 2016 iar din punct de vedere financiar, pentru a li se mări salariile angajaţilor ar fi nevoie de doar 1,2 milioane de lei până la sfârşitul acestui an, ceea ce practic ar însemna o reducere cu 8% a profitului pe care îl raportează Loteria Română. Mai merită menţionat că o săptămână de grevă ar costa Loteria circa 35 milioane de lei în termen de venituri neîncasate, cam de 3 ori cât efortul financiar pentru creşterea salariilor.

Angajaţii Loteriei au mai acuzat că celor ce lucrează în agenţii li se cer garanţii şi ajung să plătească pentru cadastru şi alte documente, pentru a putea gira cu casele.

La rândul său, liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a catalogat ca inadmisibil că lucrătorii sunt menţinuţi la un nivel salarial de lucrător necalificat, deşi compania are profit.

"Compania se comportă cu ei ca şi cum ar fi sclavi, e o formă modernă de sclavagism, nu vă convine, plecaţi. Deşi compania are probleme cu selectarea personalului, nu găseşti oameni pe stradă dispuşi să facă genul ăsta de muncă", a pus punctul pe I Hossu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne