Scriitorul Mircea Mihăieş îl dă în judecată pe Ponta pentru că l-a făcut "fascist bătrân" (Video)

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Material video pe pagina originală a articolului pe Epoch Times România.

Scriitorul Mircea Mihăieş, fostul vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), a anunţat că îl dă în judecată pe premierul Victor Ponta pentru că l-a acuzat că ar avea „opinii anti-româneşti, chiar fasciste”, relatează Evz.ro

„Este încă una din neghiobiile cotidiene ale lui Ponta”, a precizat miercuri Mircea Mihăieş.

Când preşedintele Traian Băsescu a propus decorarea conducerii ICR din perioada 2005-2012, s-a lovit de refuzul vehement al premierului Victor Ponta. Acesta a refuzat să contrasemneze decretul de decorare a lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR, Dan Croitoru, fost secretar general al ICR. Motivul? Unii dintre aceştia au exprimat „opinii anti-româneşti, chiar fasciste”

„Erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş, dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României”, a subliniat Victor Ponta.

Declaraţia lui Ponta a stârnit indignarea intelectualilor şi a societăţii civile care au condamnat în termeni duri acuzaţiile premierului. Între timp, preşedintele Traian Băsescu a reclamat chestiunea la CCR, Societatea Timişoara a lansat o petiţie online în semn de protest, iar intelectualii de marcă ai ţării au publicat articole de opinie în care îşi manifestă revolta faţă de atitudinea premierului.

În ciuda acestor reacţii, premierul Victor Ponta a ieşit şi astăzi cu declaraţii pe această temă, susţinând că "Mircea Mihăieş nu merită o decoraţie din partea sa".

"Eu cred că am obţinut rezultatul pe care l-am dorit, şi anume am reliefat faptul că decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic. Băsescu, înante de a-şi termina al doilea mandat, doreşte să îşi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi - lui şi nu României - oameni care în administrarea instituţiilor publice, aşa cum a spus Curtea de Conturi, au acţionat în mod greşit. Dacă asta doreşte preşedintele Băsescu şi dacă domnul Mihăieş vrea o decoraţie semnată de mine, eu cred că nu o merită, dar să fie sănătos cu acea decoraţie dată de Băsescu pentru serviciile aduse lui Băsescu", a precizat premierul Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă îşi menţine declaraţia prin care îl face fascist pe Mihăieş, Ponta a replicat: "Dacă citţi textele domniei sale, cred că şi dânsul o să fie de acord".

Gabriel Liiceanu a scris pe contributers.ro: „Aşadar, de ce vă opriţi, domnule Ponta, la simplul refuz de a contrasemna un decret? De ce nu vă inspiraţi din ziua de 12 octombrie 1793, când, la Saint-Denis, revoluţionarii francezi au început profanarea mormintelor regilor, scoţându-le cadavrele în stradă şi batjocorindu-le? De ce, de la tribuna pe are o aveţi, nu instigaţi poporul să dezgroape osemintele regilor culturii noastre şi, pentru „declaraţiile şi opiniile lor anti-româneşti”, să le calce în picioare? Iar pe noi, intelectualii care, într-o ţară ce trece drept democratică, am îndrăznit să votăm altfel decât aţi dorit dumneavoastră, supuneţi-ne linşajului public, aţâţaţi posturile de televiziune să ne toarne cisterne de lături în cap, cereţi-le oamenilor să ne scuipe pe stradă, sugeraţi-le la ceas de taină să ne împuşte în casa scării. Căci aşa merită să păţească „duşmanii neamului” şi „trădătorii de ţară”, „ticăloşii care ne falsifică istoria” şi care „ne murdăresc valorile”! Stârpituri ce suntem, gunoaie putride, limbrici, ploşniţe şi omizi! Stârniţi ura „poporului care ne hrăneşte” asupra noastră! Oricum, ne-aţi anunţat recent că „ne paşte războiul”. Înţeleg că daţi cu noi prima bătălie. Moarte intelectualilor!”.

Pe aceeaşi platformă a scris şi profesorul Ioan Stanomir, care a afirmat că "solidaritatea cu Mircea Mihăieş este, în acest context, o manieră de a reafirma centralitatea demnităţii intelectuale".

"Gestul premierului de a refuza să contrasemneze decretele prezidenţiale de decorare a fostei conduceri ICR, din mandatul Horia-Roman Patapievici, a fost ocazia de a reafirma, fără echivoc, continuitatea în ostilitate şi în aversiune faţă de cei pe care primul guvern al domniei sale i-a epurat, în numele noii lupte de clasă useliste", scrie Stanomir.

Europarlamentarul Monica Macovei a comparat discursul lui Victor Ponta cu cel al preşedintelui rus Vladimir Putin care i-a numit pe ucrainenii care luptă pentru independenţă tot fascişti.

„Ponta este de o incultură grosolană. Aceasta este adevărata faţă a lui Ponta, pentru care intelectualii sunt „fascişti”. În vocabularul lui Ponta, care a plagiat, a furat, a copiat ce au scris alţii, nu există cuvântul intelectual. Ponta nu poate concepe că USL, USD, PSD nu sunt România, că oamenii sunt liberi să gândească, să aibă opinii, să se exprime. În plus, Ponta denaturează înţelesul unor termeni istorici, fie din neştiinţă, fie din rea-voinţă. Ponta vrea să fim toţi ca la festivalul comunist Cântarea României. Cine nu-i aduce osanale, nu-l laudă e fascist. Ponta este un politruc sovietic care se teme de cei care gândesc şi sunt liberi, şi atunci îi numeşte fascişti. A ajuns să vorbească ca politrucii ruşi care acum spun despre ucrainenii care îşi apără ţara şi independenţa ţării, că sunt fascişti. Aşa zice şi Putin despre ucraineni, că sunt fascişti. Uite că vine Ponta acum şi ne face intelectualii români fascişti”, a precizat indignată Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne