Se poate ca super-pământurile să fie de nelocuit

Imagine artistică a celor trei exo-planete descoperite de Observatorul Sud European de 3.6 metri după 5 ani de cercetări
Imagine artistică a celor trei exo-planete descoperite de Observatorul Sud European de 3.6 metri după 5 ani de cercetări (ESO)
Belinda McCallum
26.09.2012

În ciuda numelui lor, super-pământurile - exoplanetele stâncoase cu o masă ce depăşeşte de 10 ori propria noastră planetă - ar putea fi imposibil de locuit şi sunt mult mai diverse decât s-a crezut anterior.

Utilizând calcule pentru a studia evoluţia termică a super-pământurilor, o echipă de cercetători a comparat compoziţia şi condiţiile lor cu cele de pe Pământ.

"Vrem să ştim cu precădere dacă super-pământurile stâncoase au atmosfere groase, activitate vulcanică, câmpuri magnetice sau plăci tectonice", a declarat cercetătorul Vlada Stamenkovic de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, într-un comunicat de presă.

"Unele dintre aceste caracteristici sunt esenţiale pentru a determina dacă o planetă ar putea fi capabilă să menţină viaţa."

Plăcile tectonice şi vulcanii de pe Pământ reciclează nutrienţii şi reglează condiţiile climatice. De asemenea, miezul metalic lichid al Pământului are o acţiune de dinam, care generează un câmp magnetic şi care poate împiedica atmosfera noastră să fie eliminată de particule cosmice.

"Actualmente se crede că planetele terestre din sistemul nostru solar s-au format rapid - în primii 50 de milioane de ani" a spus Stamenkovic. "Timpul necesar formării bazei depinde foarte mult de vâscozitate."

Echipa lui Stamenkovic a constatat că presiunea internă a unei planete afectează puternic temperatura de topire şi vâscozitatea mantalei sale stâncoase. Prin urmare, super-pământurile pot avea presiuni interne şi vâscozităţi mult mai mari decât Pământul, şi există posibilitatea să nu fie împărţite în manta stâncoasă şi nucleu metalic.

"Temperaturile ridicate de topire şi vâscozităţile mari pe care le-am calculat pentru super-pământuri sugerează fie o formare lentă a nucleului, fie lipsa totală a formării nucleului", a afirmat Stamenkovic. "Acest lucru ne face să ne îndoim de posibilitatea ca super-pământurile să genereze câmpuri magnetice."

Prezenţa unei plăci tectonice devine mai puţin probabilă dacă masa este mai mare, cu toate că prezenţa apei poate atenua acest lucru.

"Vom fi în măsură să răspundem la aceste întrebări doar prin colectarea mai multor date, din mai multe experimente cu presiune înaltă şi din observaţiile spectroscopice ale atmosferelor super-pământurilor, care orbitează în apropierea stelelor strălucitoare", a concluzionat Stamenkovic.

Stamenkovic a prezentat studiul la Congresul European de Ştiinţă Planetară, în Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor