Secretele lui Steinmetz - iţele unei afaceri care a rezultat în colapsul rafinăriei RAFO Oneşti.

Mii de oameni au rămas pe drumuri în Oneşti şi Dărmăneşti, după ce rafinăriile din cele două localităţi au intrat în colaps. Povestea dezastrului are ca protagonişti nu doar politicieni din camarila PSD, ci şi oligarhi de peste hotare.
RAFO Oneşti
RAFO Oneşti (rafo.ro)

Considerat unul dintre cei mai bogaţi pământeni, cu o avere de peste două miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este cunoscut pentru implicarea sa în afacerea Roşia Montana şi, mai nou, în retrocedările care l-au făcut coleg de dosar penal cu prinţul Paul şi cu Remus Truică.

Informaţiile scurse din investigaţia Panama Papers arată însă că umbra lui Steinmetz în România este mult mai mare.

RISE Project a descoperit documente care arată că aceeaşi firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roşia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României. Este vorba despre afacerile ţesute în jurul rafinăriilor RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, mamuţi industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni.

Punctul culminant al distrugerii RAFO a avut loc în 2011, când compania Petrochemical Holding, avându-l în centru pe rusul Iacov Goldovsky, a amanetat acţiunile Rafo la una dintre cele mai importante bănci ruseşti, VTB, dirijată direct de oamenii Kremlinului şi supusă sancţiunilor internaţionale după invazia lui Putin în Ucraina. Practic, Goldovsky a împrumutat bani în Rusia ca să-şi extindă afacerile la el acasă, garantând cu bunurile Rafo plata datoriei de peste 150 de milioane de euro. Operaţiunea a avut loc în 2011 şi a fost punctul culminant în distrugerea rafinăriei.

Investigaţia ale cărei ramificaţii se întind de la politicieni grei ai României lui Ion Iliescu la oligarhi ruşi poate fi citită aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie