Şefa Înaltei Curţi: România o adevărată academie a infractorilor

"Productivitatea" deţinuţilor scriitori a ajuns de notorietate şi în afara ţării, a reamintit joi Livia Stanciu, opinând că lipsa de fermitate în aplicarea pedepselor dispuse pentru fapte de corupţie.
Livia Stanciu, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Livia Stanciu, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Prezentă joi la prezentare a bilanţului DNA pe 2015, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu a declarat că nu trebuie permis ca "eforturile uriaşe" care au fost făcute în ultimii ani de sistemul judiciar împotriva corupţiei să îşi diminueze efectele prin acceptarea unei lipse de intransigenţă în punerea în executare efectivă a măsurilor dispuse prin hotărârile judecătoreşti de condamnare a faptelor de corupţie.

"Această lipsa de fermitate este manifestată şi nu trebuie să ne facem că nu o observăm. Am constatat-o cu toţii, este manifestată pe de o parte prin uşurinţa cu care persoane condamnate la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unor fapte grave de corupţie beneficiază de reduceri de pedeapsă, uneori mult prea mari, ca urmare a scrierilor unor lucrări al căror caracter ştiinţific este cel puţin îndoielnic, sau după cum se spunea într-un cotidian britanic, aceste lucrări ştiinţifice reprezintă, (...) realizări uimitoare pentru orice om." a declarat Livia Stanciu.

"Productivitatea", cu ghilimele de rigoare, din penitenciare, spuneau ei, nu e fondată în niciun mod pe zelul academic. Asistăm în România, se spunea, la o adevărată academie a infractorilor. Oare ne place să se spună despre noi aşa ceva? Se scriu cărţi pe bandă rulantă,se spunea în continuare, infractorii folosesc prevederile legale care spun că o lucrare ştiinţifică reprezintă 30 de zile de închisoare. (...) În faza realizărilor acestora ar trebui să se închine până şi Balzac", a adăugat Livia Stanciu.