Şeful SRI Florian Coldea, după audieri: Resping categoric afirmaţiile denigratoare la adresa mea

Generalul Florian Coldea, 9 februarie 2015
Generalul Florian Coldea, 9 februarie 2015 (Epoch Times România)

UPDATE - Concluzia Comisiei de control a SRI: "Comisia parlamentară a determinat faptul că nu există nici un indiciu privind relaţii sau interacţiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional între reprezentanţi ai instituţiei şi oameni de afaceri sau foşti beneficiari ai informărilor furnizate de instituţie".

***

UPDATE - După mai bine de patru ore de audieri în comisia parlamentară de control a SRI, generalul Florian Coldea a susţinut o scurtă declaraţie de presă:

"Am pus la dispoziţia comisiei toate informaţiile solicitate şi am răspuns la întrebările adresate de fiecare membru al comisiei. Am prezentat faptul că pe durata anului trecut, an puternic marcat de retorică electorală, atât instituţia cât şi conducerea SRI au acţionat în condiţii de deplină neutralitate şi echidistanţă politică, iar relaţia cu reprezentanţii justiţiei, ai ministerului public - Parchetul General, DNA şi DIICOT - s-a desfăşurat strict în limitele legii şi ale protocoalelor de cooperare.

În ceea ce priveşte afirmaţiile publice din ultima perioadă la adresa instituţiei şi a mea personal, după ce am răspuns tuturor întrebărilor, am solicitat comisiei permisiunea de a mă retrage, astfel încât directorul general pentru securitate, cel care a iniţiat şi realizat verificarea internă, să poată prezenta în condiţii obiective informaţiile rezultate din această verificare şi să răspundă la întrebările comisiei.

Resping categoric afirmaţiile exprimate public la adresa mea şi a SRI, pe care le consider denigratoare şi lipsite de orice fundament real. Orice persoană responsabilă care are cunoştinţă despre încălcarea legii să se adreseze Ministerului Public sau comisiei".

***

Acuzat de Elena Udrea că s-a implicat în campania electorală, că a făcut presiuni în dosare etc., directorul interimar al SRI Florian Coldea, se va prezenta luni, 9 februarie, la ora 10.00, în faţa Comisiei parlamentare de control al SRI.

Potrivit unui comunicat al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, temele audierii vor fi: "perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României în anul 2015 şi pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri; analiza situaţiei generate de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI, analiza situaţiei generate de afirmaţiile/acuzaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a SRI, apărute în spaţiul public în ultimele zile.

Reamintim că imediat după ce a fost pusă sub urmărire penală în dosarul Microsoft, Elena Udrea a afirmat că SRI-ul a fost condus în fapt de Coldea, nu de Maior, că actualul şef SRI a făcut presiuni în dosare DIICOT, că i-a cerut bani fostului ei soţ, Dorin Cocoş, pentru televiziunea lui Sebastian Ghiţă şi a acuzat că actualul şef al SRI l-ar fi susţinut pe Iohannis în campania electorală, în detrimentul lui Victor Ponta.

Duminică, în prima sa ieşire publică de la declaraţiile Elenei Udrea, fostul preşedinte, Traian Băsescu a afirmat că Elena Udrea i-a spus despre problemele de la SRI, respectiv despre generalul Florian Coldea şi a precizat că el "nu a avut ce face" pentru că singura instituţie care controlează legal SRI este Parlamentul României.

"Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor", a declarat acesta.

În ceea ce priveşte cealaltă afirmaţie a fostei şefe PMP, potrivit căreia l-a informat despre neregulile de la ANRP este, de asemenea corectă, a declarat Băsescu.

Mai reamintim că, în octombrie, pe ultima sută de metri a mandatului său, în contextul scandalului Ponta ofiţer acoperit (urmat de publicarea fotografiilor cu Elena Udrea şi Alina Bica la Paris) fostul preşedinte afirma că Serviciile au devenit foarte puternice, în timp ce controlul parlamentar asupra lor este mult prea slab.

Mai merită menţionat că, din Comisia de Control SRI face parte amicul premierului Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă. Într-un denunţ formulat împotriva şefului SRI, Elena Udrea susţine că acesta i-a cerut fostului ei soţ, Dorin Cocoş, bani pentru televiziunea lui Ghiţă.

Sebastian Ghiţă a mai fost acuzat de-a lungul timpului de conflict de interese în ceea ce priveşte relaţia sa cu Serviciul Român de Informaţii. O serie de investigaţii derulate de riseproject au relevat că firme de IT controlate de deputat, membru în comisia de control a SRI, au câştigat bani buni din contractele cu angajaţii lui Maior.

Săptămâna trecută, liberalii îşi exprimau speranţa că Ghiţă nu va lua parte la audieri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.