Şeful UDMR: Colaborarea parlamentară cu PSD este bine-venită

"Nu vrem nicio funcţie de secretar de stat, nu discutăm de funcţii, nu discutăm de funcţii în Executiv. Vorbim despre un aspect, din punctul meu de vedere, mult mai important - Parlamentul", a subliniat liderul UDMR Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

O colaborare parlamentară între UDMR şi PSD este "bine-venită" şi "posibilă", însă momentan "mai lipsesc câteva elemente", a declarat marţi, după şedinţa grupurilor parlamentare ale Uniunii, preşedintele partidului Kelemen Hunor.

"Legat de protocol, am avut aseară o discuţie, au mai fost nişte discuţii tehnice şi urmează să ne vedem azi, mâine, în funcţie de timpul fiecăruia şi, mai ales, în funcţie de programul colegilor. În principiu, eu cred că o colaborare parlamentară este bine-venită, este posibilă, trebuie să vedem dacă pe textul colaborării, care va fi un text simplu după părerea mea, în care se face referire la toate domeniile social-economice, inclusiv la drepturile minorităţilor etnice, dar poate să fie şi trebuie să fie un protocol, un text în general în care se pot introduce elemente concrete pe parcursul sesiunilor parlamentare şi, în acelaşi timp, trebuie să fie un text care va da Parlamentului un rol important şi va reda Parlamentului acel rol de care s-a lipsit în ultima perioadă", a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Preşedintele UDMR a explicat că "mai lipsesc câteva elemente", astfel că nu poate încă să anunţe când va fi semnat protocolul.

"Trebuie să cunoaştem şi persoana viitorului premier, pentru că este extrem de important cine va fi premierul şi, bineînţeles, în programul de guvernare trebuie să existe şi o referire şi o gândire pozitivă în perspectiva minorităţilor naţionale. Urmează să ne mai întâlnim cu colegii din PSD, urmează să mai vorbim, urmează să încercăm să finalizăm textul şi, dacă se va întâmpla acest lucru, o astfel de colaborare parlamentară este posibilă şi nu se referă la Guvern, deci fără a participa la actul de guvernare. Mai lipsesc câteva elemente. Până când aceste elemente nu sunt cel puţin pentru mine prezentate şi nu am convingerea că lucrurile, din punctul nostru de vedere, sunt în regulă, data semnării protocolului nu pot să o anunţ", a adăugat liderul UDMR.

Potrivit liderului UDMR, s-ar putea să fie o propunere de prim-ministru cu care nu poate să fie de acord "din varii motive" sau s-ar putea ca în programul de guvernare să nu se facă nicio trimitere la cetăţenii care aparţin diferitelor grupuri etnice.

"Trebuie să vedem care sunt răspunsurile celor care vor guverna în următoarea perioadă şi celor care au o majoritate de 54% şi să nu vorbim cinstit şi foarte direct ar fi o greşeală. Nu vrem să facem această greşeală. Se poate semna (protocolul - n.r.) şi înainte şi după învestirea Guvernului. Deci, eu nu mă grăbesc, deci eu am timp, sunt un om răbdător, ştiu ce am de făcut şi de ce m-au trimis aici alegătorii mei", a adăugat preşedintele UDMR.

Întrebat dacă Uniunea vrea funcţii de secretar de stat, Kelemen Hunor a replicat: "Nu vrem nicio funcţie de secretar de stat, nu discutăm de funcţii, nu discutăm de funcţii în Executiv. Guvern înseamnă membrii în Cabinet. Nu cerem, nu am cerut şi nu ni s-a oferit aşa ceva. Vorbim despre un aspect, din punctul meu de vedere, mult mai important - Parlamentul. Fără un Parlament puternic şi fără un Parlament care legiferează, care are posibilitatea de a controla Executivul, nu există democraţie, nu există stat de drept".

Declaraţiile liderului UDMR au fost făcute în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că draftul de protocol de colaborare parlamentară cu Uniunea este aproape finalizat şi urmează să se stabilească data când va fi semnat.