Şerban Nicolae are un nou plan: România, pe cale să devină "Raiul cazinourilor"

Pesedistul Şerban Nicolae se remarcă printr-o nouă iniţiativă legislativă controversată, de această dată nu în beneficiul corupţilor, ci al celor ce vor să-şi deschidă cazinouri, săli de jocuri de noroc, bingo, pensiuni etc. pe insule şi grinduri.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. Proiectul de lege privind paradisurile fiscale promovat de senatorul PSD Şerban Nicolae a fost amânat pentru încă două săptamâni în Comisia de administraţie publică pe motiv că nu există încă avizul Guvernului.

* * *
Iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae care vizează stimularea construirii de cazinouri pe insule, grinduri sau alte terenuri, formate natural sau artificial pe apele ţării, cu regim de paradisuri fiscale, va fi discutată, marţi, în Comisia de administraţie publică din Senat.

"Şerban Nicolae vrea să facă paradis fiscal în Teleorman, pe Dunăre. Terenurile astea nu sunt încă inventariate, dar senatorul Nicolae e sigur că ele pot fi "identificate ochiometric". Ne-a dat deja un exemplu într-o discuţie preliminară: o insulă care s-ar fi format în ultimii ani pe Dunăre, undeva în Teleorman (!)", a remarcat ironic senatoarea USR Florina Presadă.

Proiectul legislativ propune identificarea acestor terenuri virgine, care acum "nu produc decât ierburi, ţânţari şi şerpi", în accepţiunea iniţiatorului, transferarea lor în domeniul public al statului şi în administrarea localităţilor pe raza cărora se află, apoi valorificarea lor în scopuri economice.

"În principal pentru construirea de cazinouri, dacă e să ne luăm după scutirile de taxe şi impozite prevăzute la articolul 10 – jocurile de noroc să beneficieze de 50% reducere de impozit. Mai mult, proiectul propune scutirea de TVA a tuturor afacerilor ce s-ar dezvolta pe aceste insule noi, aşa cum se întâmplă pe Muntele Athos, insulele Canare sau alte teritorii scutite de taxe în UE (conform articolului 267 din Codul fiscal)", a remarcat Florina Presadă.

Potrivit senatoarei USR, printre activităţile prevăzute a se autoriza pe insule sunt amestecate unele compatibile cu natura acestor terenuri, cum ar fi producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, dar prin propunerile de scutiri de impozite este evidentă favorizarea cazinourilor.

Propunerea legislativă a primit deja aviz favorabil de la Consiliul legislativ şi aviz nefavorabil de la Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică. Guvernul încă nu şi-a exprimat o poziţie în acest caz. Este a doua iniţiativă identică a senatorului Şerban Nicolae, după ce prima a fost clasată de Senat în decembrie 2016.

Senatorul PSD susţine că iniţiativa va fi una aducătoare de bunăstare pentru români.

"Nu pot să nu fac o legătură între această iniţiativă şi o alta, aflată tot la Comisia de administraţie publică, celebra L122/2015 prin care se propune modificarea majorităţii cu care se pot lua deciziile ce vizează patrimoniul în consiliile locale. Dacă şi acea lege va trece atunci vom putea asista în viitorul apropiat la o astfel de situaţie: o insulă formată recent din aluviuni pe Dunăre, să zicem în Teleorman, este trecută din domeniul public al statului în domeniul public al al comunităţii locale, să zicem Zimnicea. Aici o majoritate simplă de consilieri (50%+1) poate decide să treacă insula în domeniul privat al localităţii, apoi s-o concesioneze cuiva care va construi pe ea un cazino, şi vrea astfel s-o exploateze mai bine", a explicat Florina Presadă, care anunţă că USR va cere respingerea celor două propuneri legislative.