PSD, acuzat că refuză să rezolve problema poluării din Iaşi

Poluarea cu particule foarte mici scurtează speranţa de viaţă ieşenilor. Soluţii ar fi, însă PSD nu pare deloc dispus să coopereze în acest sens, acuză USR Iaşi.
Poluare
Poluare (Facebook)

USR Iaşi trage un semnal de alarmă după ce PSD a votat în şedinţa extraordinară a Consiliului local din oraş împotriva achiziţiei a două staţii de purificare a aerului în oraş, deşi municipiul se află în procedură de infringement din cauza poluării, reiese dintr-un comunicat remis luni de organizaţie.

"Nivelul de poluare al Iaşului este comparabil cu cel al Bucureştiului, deşi oraşul are o populaţie de şase ori mai mică. Poluarea cu particule foarte mici scurtează speranţa de viaţă a ieşenilor cu doi ani şi afectează în special copiii şi bătrânii. Din cauza lipsei implementării unor măsuri adecvate, Iaşul se află deja în procedură de infringement, declanşată de Comisia Europeană din luna martie 2017, riscând amenzi de până la 120.000 de euro pe zi", se arată în comunicatul USR.

Potrivit USR Iaşi, pentru prima dată în istoria oraşului, cercetătorul Silviu Gurlui a întocmit hărţi de poluare bazate pe condiţiile de trafic din Iaşi, iar pe baza lor, a elaborat un pachet de soluţii pentru depoluarea oraşului. Achiziţionarea staţiilor de purificare a aerului pentru Iaşi este una dintre măsurile necesare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor.

"Consider că montarea unor filtre industriale, după modelul celor din Rotterdam sau Timişoara, în zonele fierbinţi de poluare, ar îmbunătăţi semnificativ calitatea aerului din vecinătate. Este o măsură de avarie şi importantă care trebuie ulterior dublată cu alte soluţii de maximă importanţă", a declarat Silviu Gurlui, cercetător la Laboratorul de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii 'Alexandru Ioan Cuza' şi membru USR Iaşi.

USR Iaşi trage un semnal de alarmă legat de impactul poluării asupra populaţiei din Iaşi şi sprijină studiile ştiinţifice asupra cauzelor acesteia, precum şi găsirea de urgenţă a soluţiilor ce se impun.

În premieră, în zilele următoare, USR Iaşi va publica statistici cu privire la numărul de decese cauzate de poluare în judeţul Iaşi, cât şi la cheltuielile de spitalizare aferente.