Şerban Nicolae: Graţierea nu costă. Dacă plătim amenzi, vor rămâne mai puţini bani pentru spitale sau şcoli

Probabil că, la nivelul Guvernului, s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să graţiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit la CEDO, a comentat ironic senatorul Şerban Nicolae.
Serban Nicolae
Serban Nicolae (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Graţierea unor condamnaţi nu implică costuri bugetare iar dacă vom continua să plătim milioane de euro amendă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului vor rămâne mai puţini bani pentru şcoli sau spitale, a explicat preşedintele Comisiei Juridice de la Senat, Şerban Nicolae.

"Am mai văzut o serie de speculaţii în spaţiul public în sensul că ne preocupăm de graţiere în loc să ne preocupăm de construcţia de spitale. Comisia juridică nu poate să se pronunţe pe construcţia de spitale decât cu mare greutate şi doar, eventual, în plen, dar graţierea nu costă. Graţierea e o măsură de politică penală fără costuri bugetare. Construcţia de spitale sau de instituţii de învăţământ este o chestiune care ţine de investiţii bugetare semnificative. Deci nu se compară.

Dacă vom continua să plătim zeci de milioane de euro amendă la CEDO despăgubiri pentru persoane care stau în penitenciare în condiţii improprii, probabil că vor rămâne mai puţini bani şi pentru spitale, şi pentru instituţii şcolare şi pentru alte investiţii de interes social. Dar probabil că, la nivelul Guvernului, s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să graţiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit", a declarat Şerban Nicolae, citat de Agerpres.

Şeful Comisiei Juridice susţine că în interiorul PSD nu s-a discutat mult pe tema asta pentru că "ne-am concentrat pe programul de guvernare", aceasta fiind "o chestiune secundară".

"Că ea a suscitat mai mult interes, că prezenţa unor cetăţeni în Piaţa Victoriei sau pe străzile din Bucureşti e considerat definitoriu ca să înţelegem ce ne preocupă şi ce nu ne preocupă, e o chestiune secundară. Din punctul meu de vedere, trebuie să înceapă dezbaterea la legea salarizării unitare în sistem bugetar. Sunt cu totul alte probleme mai importante şi mai ales legate de programul de guvernare. Graţierea nu e în programul de guvernare", a adăugat Şerban Nicolae.

Întrebat despre protestatarii care se opun Legii graţierii, pesedistul le transmite că el le respectă opinia, însă ar vrea să nu vadă "atâta intoleranţă faţă de opiniile celorlalţi şi mai ales aş fi vrut să văd mai multă informare".