Ziua 98. Protestatarii #rezist îi urează "Fir întins!" lui Dragnea

Ping-pong-ul ce are loc în Senat cu legea graţierii - proiect devenit odios societăţii civile după încercările puterii de a se folosi de condiţiile grele din puşcării pentru a-şi elibera corupţii - i-a scos din nou din case, pentru a 98-a seară consecutiv, pe protestatarii din Piaţa Victoriei.
Protest
Protest
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Imnul României şi scandarea Demisia! au răsunat din nou în Piaţa Victoriei, sub geamurile celor care, prin adoptarea OUG 13, au declanşat proteste fără precedent.

Protest
Protest

* * *

Protestul #rezist din cea de a 98-a seară a Revoluţiei Bunului Simţ, începută în noaptea adoptării OUG 13, a început în această zi lângă Casa Poporului, unde câteva zeci de persoane se strânseseră în jurul orei 17:00 în faţa intrării Senatului, loc unde parlamentarii ba introduc legea graţierii la vot, ba nu o introduc, în funcţie de cum decide Liviu Dragnea. De la Senat, cetăţenii au revenit în Piaţa Victoriei, punctul fix al protestelor.

Protest
Protest

Pichetarea de astăzi a Senatului a fost convocată pe Facebook la scurt timp după ce Comisia Juridică a Senatului a dat undă verde legii graţierii. Dragnea a intervenit urgent şi a cerut trimiterea legii din Plen, unde urma să fie votată, înapoi la Comisie, precizând că ar dori ca proiectul să treacă de Senat în forma primită de la Guvern, ceea ce ar însemna că nu se mai votează legea în forma finalizată luni, cu amendamentele şi modificările aferente. Însă, atenţie! Potrivit specialiştilor, proiectul Guvernului include o mare capcană, respectiv vizează faptele, nu pedepsele, iar asta înseamnă că vor fi afectate dosarele în curs de urmărire penală, cele aflate pe masa instanţelor, precum şi cele viitoare.

Protest
Protest

Dragnea a vorbit şi despre sancţionarea lui Şerban Nicolae - marele susţinător oficial al graţierii corupţilor - însă protestatarii nu mai cred o vorbă din ceea ce zice liderul PSD. Aşadar, suspectând că trimiterea legii graţierii înapoi la Comisia Juridică este doar un joc de tipul "poliţistul rău - poliţistul bun", în genul celui jucat cu demisia lui Florin Iordache după adoptarea OUG 13 pentru ca acesta să fie uns ulterior vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, protestatarii au venit în această după-amiază să picheteze Senatul.

Protest
Protest

"Suntem aici pentru că această tehnică a mai fost utilizată cumva prin ianuarie, februarie, adică Ordonanţa 13 s-a tergiversat câteva zile, iar scenariul este asemănător şi varianta Iordache poliţistul rău, Dragnea poliţistul bun, şi cam seamănă subiectul şi atunci decidem să fim încă aici.

Suspectăm acelaşi scenariu care s-a întâmplat. Există un poliţist bun, există un poliţist rău, există o lege care trebuie negociată şi cumva, la final, trebuie acceptată varianta poliţistului bun, adică a domnului Dragnea", a declarat un protestatar.

Protest
Protest

În asentiment cu el, un alt participant la protest susţine, de asemenea, că n-are încredere în nimic din ceea ce spune liderul PSD care, ca să fie credibil, ar face bine să demisioneze.

"Nu am nici cea mai mică urmă de încredere pentru ceea ce spune domnul Liviu Dragnea. Deci poate să spună orice, poate să vină, eu în dânsul nu am încredere.

Aş prefera să îşi dea demisia cum i-a fost cerut astăzi de către cei de la PNL, deşi nici în PNL nu am o încredere foarte mare, dar ar face un bine să ne demonstreze că nu are nicio legătură cu asta şi să plece. Să se ducă să îşi vadă de pescuit, aşa cum a declarat dânsul într-un articol într-un interviu astăzi. 'Fir întins' i-aş ura! Ba chiar i-aş zice şi unde să se ducă să pescuiască", spune protestatarul, în opinia căruia legea graţierii, indiferent în ce formă ar fi dată, nu este prioritatea numărul unu a românilor şi nu ar trebui, aşadar, să fie nici grija de căpătâi a politicienilor.

Protest
Protest

O altă protestatară acuză că, abia veniţi la Senat, oamenii au fost intimidaţi de jandarmi şi se declară şi ea ferm împotriva graţierii.

"Imediat cum am apărut aici au venit şi ei (jandarmii n.r.) foarte, foarte rapid şi ne-au pus să dăm banerele jos, ne-au intimidat ca de obicei. În ţara asta, din păcate, nu se poate protesta, nici măcar nu ai dreptul la un protest pur şi simplu spontan. (...) Abuzurile din ultimul timp nu fac decât să întărească faptul că noi trebuie să fim prezenţi în stradă, trebuie să ne apărăm drepturile şi trebuie să înţeleagă şi guvernanţii şi cei care sunt aici în Parlament că nu sunt aici ca să-şi facă legi pentru ei şi nu sunt aici ca să lucreze împotriva statului şi împotriva cetăţenilor lui.

De asemenea, le-aş sugera să înceteze cu acest joc de-a şoarecele şi cu pisica. De trei luni de zile asta se întâmplă. Dacă vor o stabilitate în ţară şi dacă vor că societatea civilă să-şi vadă şi de treaba ei ar fi minunat ca această lege a graţierii să fie cu totul extrasă din atenţia lor. Deci această lege a graţierii nici nu ar mai trebui pusă pe tapet. Asta trebuie să înţeleagă ei. Nu ne mai jucăm cu amendamente introduse, amendamente scoase. Nu. Ne-am săturat să ne jucăm în fiecare zi de-a şoarecele şi pisica. Gata! Retrageţi, oameni buni, dacă vreţi să ne lăsaţi să dormim liniştiţi şi să stăm şi noi în casele noastre, măcar pe acest lucru, vă rugăm frumos, retrageţi cu totul această lege a graţierii!", declară protestatara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne