Seria protestelor continuă la Universitate: Roşia Montană şi eutanasierea câinilor

Proteste pentru salvarea Roşiei Montane - 8.09.2013-Bucureşti
Proteste pentru salvarea Roşiei Montane - 8.09.2013-Bucureşti (Gela Lazar/Epoch Times)


În Piaţa Universităţii din Capitală au avut loc, sâmbătă seară, două proteste: cca. 50 de persoane se opun proiectului minier de la Roşia Montană, şi peste 60 de manifestanţi au protestat faţă de eutanasierea câinilor fără stăpân.

Protestul împotriva proiectului Roşia Montană a continuat - fiind a paisprezecea zi de manifestaţii – mai întâi în zona fântânii de la Universitate. Protestatarii au expus şi pancarte cu mesaje contra exploatării gazelor de şist. Manifestanţii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu. Persoane care se opun proiectului de la Roşia Montană au manifestat, sâmbătă după-amiază, la un protest inedit. Acestea s-au urcat într-un tramvai al liniei 21 la Piaţa Sfântul Gheorghe cu bannere pntru respingere proiectului privind exploatarea mineralelor de la Roşia Montană şi cu pliante pentru călători, pe care au explicat efectele exploatării cu cianuri şi motivul protestelor organizate în ultimele două săptămâni în Piaţa Universităţii. Pe pliante mai scria că cetăţenii sunt invitaţi la protestul de duminică, de la ora 17.00 în Piaţa Universităţii.

Simultan cu protestul împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în faţa Teatrului Naţional a avut loc o altă manifestaţie, peste 60 de persoane opunându-se eutanasierii câinilor fără stăpân. Aceştia au scandat "Dreptul la viaţă", "Opriţi măcelul", "Nu plecăm până nu-i salvăm", au afişat un banner cu mesajul "Eutanasierea = teorie. În realitate se întâlnesc atrocităţi. Eutanasierea înseamnă moarte fără durere", "Omorârea câinilor nu a rezolvat nimic timp de 20 de ani", "Da sterilizare", Chiar vrei sa îl înveţi pe copilul tău că soluţia e crima?", "Dacă tot le-aţi luat banii, nu le luaţi şi viaţa", "Unde sunt banii lor, banii maidanezilor". Unii manifestanţi au venit în Piaţa Universităţii după ce au participat la un marş de protest pe traseul Calea Victoriei - Piaţa Romană - Universitate. Aceştia au mers cu animalele de companie, pe care le-au numit "foşti maidanezi", au scandat "Dreptul la viaţă" şi au afişat mesaje pe care scria "Nu vrem măcel", "Alege viaţa" "Stop crimelor", "Nu vrem crime, vrem soluţii pentru viaţă", Nu eutanasierii".

Începând cu 1 septembrie, în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale persoanelor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Ziua în care s-au întâlnit cei mai mulţi protertatari a fost duminică, 8 septembrie, când peste 7.000 de persoane au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marş. Proteste similare au avut loc atunci în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba-Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

În ziua de 15 septembrie protestatarii vor să se întâlnească în Piaţa Universităţii, de unde să plece în marş pe traseul Bd. Ion C. Brătianu - Bd. Unirii - Bd. Nerva Traian - Calea Văcăreşti - Bd. Tineretului - Bd. Dimitrie Cantemir - Bd. Ion C. Brătianu - Piaţa Universităţii. Proteste similare sunt anunţate duminică 15 septembrie în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.

Proteste împotriva proiectului minier de la Roşia Montană vor avea loc şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.

Dar au început proteste şi la Roşia Montană, 22 de mineri aflându-se în subteran de miercuri. Ei s-au blocat acolo şi au cerut să vină preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier. Au continuat şi joi protestul în galeria Cătălina-Monuleşti, iar vineri alţi unsprezece mineri au coborât în mină, cerând aprobarea proiectului minier.