Sfera armilară de Santucci [video]

Sfera armilară de Santucci este o sferă armilară conservată la Muzeul Galileo din Florenţa şi este cea mai mare din lume.
Sfera armilară de Santucci
Sfera armilară de Santucci (Wikipedia.it)

Sfera armilară constituie un model mecanic al principalelor corpuri cereşti, format din inele concentrice metalice care reprezintă traiectoriile acestor corpuri relativ la Pământ şi a fost inventată de Eratostene din Cyrene în anul 255 î. Hr.

Numele său vine de la latinul armilla (cerc, brăţară), deoarece are un schelet format din cercuri de metal gradate care leagă polii şi care reprezintă ecuatorul, ecliptica, meridianele şi paralelele. În mod obişnuit, în centru este pusă o sferă care reprezintă Pământul. Este folosit pentru a arăta mişcarea stelelor din jurul Pământului.

Sferele armilare au fost dezvoltate de greci şi au fost folosite ca instrument educaţional încă din secolul al III-lea î.Hr. Cu forme mai mari şi mai precise erau folosite şi ca instrumente de observare, fiind preferate de Ptolemeu.

Sferele armilare s-au răspândit din nou în Evul Mediu târziu; „inventatorul“ sferei armilare moderne este considerat în mod tradiţional Giovanni Dondi dell'Orologio, profesor la Universitatea din Padova (Italia); pentru a omagia acest record, rectorii universităţii au pus o sferă armilară imensă pe turnul Bo, în 1581. Astronomul danez Tycho Brahe (1546-1601) a construit diferite instrumente de acest gen.

Sferele armilare au fost printre primele dispozitive mecanice complexe. Dezvoltarea lor a dus la îmbunătăţirea tehnicilor şi a designului tuturor uneltelor mecanice.

Sfera armilară de Santucci

Sfera armilară de Santucci este conservată la Muzeul Galileo din Florenţa (Italia) şi este cea mai mare din lume. Această mare sferă armilară din colecţiile Medici a fost construită în intervalul 4 martie 1588 - 6 mai 1593, sub îndrumarea lui Antonio Santucci, la cererea lui Ferdinando I de Medici. Sfera reprezintă "maşina universală" a lumii conform concepţiilor elaborate de Aristotel şi perfecţionate de Ptolemeu. Aceasta prezintă în centru globul pământesc.

Este surprinzător faptul că pe sfera armilară de Santucci sunt reprezentate teritorii foarte puţin cunoscute la acea dată. Restaurată în secolul al XIX-lea de Ferdinando Meucci, sfera armilară de Santucci este astăzi incompletă şi incongruentă în unele părţi. Sfera, ale cărei părţi din lemn sunt vopsite şi acoperite cu frunze din aur pur, are la bază un suport cu patru sirene, restaurate în secolul al XIX-lea.

Acest exemplar este similar cu altul mai mic, construit de Santucci în 1582 pentru regele Spaniei, Filip al II-lea, acum păstrat în biblioteca din Escorial din Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură