Siegfried Mureşan: Domnule ministru al Muncii, pe când o demitere la nivelul conducerii ANOFM?

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, ar trebui să o demită pe şefa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numită în 2012 de Guvernul Ponta, este de părere europarlamentarul Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Europarlamentarul PMP, Siegfried Mureşan, se declară nemulţumit de faptul că preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă este în continuare Cristiana Barbu, în ciuda faptului că "oferă suficiente motive să fie schimbată imediat din funcţie de orice ministru".

"Doamna Barbu a demonstrat, în primul rând, că nu intenţionează sub nicio formă să realizeze reformele de care instituţia pe care o conduce are atât de mare nevoie. Comisia Europeană ne arată, în rapoartele de ţară din ultimii doi ani, că ANOFM a înregistrat progrese limitate în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor specifice de ţară de care economia românească are nevoie şi subliniază necesitatea reformării ANOFM pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene alocate ocupării.

Aceeaşi recomandare o face Comisia Europeană şi în Raportul pentru anul 2016 publicat astăzi, în care nominalizează ANOFM ca instituţie ce necesită implementarea unor ample reforme", a declarat Siegfried Mureşan.

Dincolo de aceasta, europarlamentarul atrage atenţia că ANOFM se confruntă şi cu suspiciuni de corupţie. Raportul Curţii de Conturi din noiembrie 2015 a descoperit, printre alte nereguli, că ANOFM a realizat plăţi ilegale de 2,2 milioane de euro şi abateri contabile de 50 de milioane de euro.

"Aceste suspiciuni de corupţie mi-au fost aduse la cunoştinţă şi de investitorii străini din România cu care am discutat în mai multe rânduri şi care s-au plâns de colaborarea dificilă şi netransparentă cu agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Mai concret, firmele se plângeau că cei mai buni candidaţi înscrişi în registrele ANOFM sunt recomandaţi rapid şi netransparent către companiile "prietene".

Tot din cauza ANOFM, ţara noastră a pierdut anul trecut jumătate din suma de 3,5 milioane de euro prevăzută în raportul coordonat de mine şi votat în Parlamentul European pentru sprijinirea persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii.

Am reuşit să conving colegii din Parlamentul European să aloce 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea acestor persoane, iar Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pur si simplu nu a implementat măsurile care ar fi făcut posibilă alocarea acestor bani pentru disponibilizaţii de la Câmpia Turzii! Pe cât pare de incredibil, pe atât este de adevărat!", a continuat Siegfried Mureşan.

În concluzie, europarlamentarul susţine că avem de-a face cu o instituţie care nu adoptă reformele recomandate de ani buni de Comisia Europeană, despre care investitorii se plâng că este netransparentă şi că lucrează în defavoarea lor, şi care, în plus, pierde bani oferiţi de Uniunea Europeană şi în jurul căreia planează grave suspiciuni de corupţi.

Mai mult, avem o ţară în care 25% din tinerii sub 25 de ani nu au un loc de muncă şi unde zeci de mii de persoane sunt disponibilizate anual de combinatele falimentare sau privatizate.

"Având acest tablou clar, ce mai caută doamna Cristiana Barbu la conducerea ANOFM?", întreabă, retoric, europarlamentarul Siegfried Mureşan.