Şocant: bani pentru sterlizarea romilor

Doua fete de etnie rroma.
Doua fete de etnie rroma. (www.paulaflorescu.ro)
Bogdan Costea
08.01.2013

O grupare naţionalistă din Timişoara vrea să reducă numărul etnicilor romi din vestul ţării, iar pentru asta a găsit „soluţia”: oferă premii în bani familiilor care nu mai fac copii.

Potrivit publicaţiei locale deBanat.rom, Naţionaliştii Autonomi Timişoara intenţionează să dea 300 de lei fiecărei femei de etnie romă care dovedeşte cu un act medical că a fost sterilizată în 2013.

„Oferim o recompensă de 300 de lei fiecărei femei ţigănci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care să dovedească că s-a supus voluntar unei operaţii de sterilizare în anul 2013. Dacă nu-şi pot educa progeniturile pentru a nu mai fi o povară a societăţii româneşti, noi le oferim GARANTAT 300 de lei pentru operaţia de sterilizare voluntară efectuată în anul 2013”, se precizează pe site-ul grupării.

Oferta este cât se poate de serioasă, iar cele interesate sunt aşteptate să ia legătura cu Naţionaliştii Autonomi.

Naţionaliştii Autonomi sunt o grupare radical-politică a tineretului, printre ale cărei obiective se numără „rezolvarea urgentă a problemei ţigăneşti”.

Propunerea timişorenilor este departe de a reprezenta o premieră. În urmă cu circa un an, un controversat proiect legislativ pregătit de guvernul slovac a provocat un adevărat scandal în presă internaţională, din care nu lipsesc acuzaţiile de rasism şi trimiterile la atrocităţile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministerul Muncii din Slovacia a avut în lucru un pachet de legi care, oficial, ar fi trebuit să vină în sprijinul categoriilor dezavantajate, care trăiesc în comunităţi izolate. Acesta prevedea acordarea de contraceptive persoanelor de sex feminin şi chiar sterilizarea gratuită, dacă acestea sunt de acord. Sociologii spuneau însă că noua lege vizează în special romii, lucru evident având în vedere criteriile programului.

În Slovacia trăiesc, oficial, 400.000 de romi, la o populaţie de aproximativ 5 milioane. Jan Slota, liderul Partidului Naţional Slovac, a solicitat de mai multă vreme că persoanele care nu lucrează să nu primească bani şi mâncare din partea statului, făcând aluzie la comunitatea romă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor