Sondajul IRI: Maia Sandu şi Andrei Năstase se află la egalitate

Conform rezultatelor primului sondaj comandat de Maia Sandu şi Andrei Năstase, cei doi lideri ai dreptei se află la egalitate, fiind acum în aşteptarea rezultatelor celui de-al doilea sondaj, făcut de Konrad Adenauer Stiftung.
Rezultatele sondajului International Republican Institute
Rezultatele sondajului International Republican Institute (jurnal.md)

Rezultatele primului sondaj IRI (Internaţional Republican Institute), aşteptat de cei doi lideri ai dreptei, Maia Sandu şi Andrei Năstase, i-a clasat pe cei doi aproape la egalitate. La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, pentru care aţi vota?” cu 13% au optat pentru Maia Sandu şi Andrei Năstase, în fruntea clasamentului aflându-se liderul socialist, Igor Dodon cu 30%.

Conform aceluiaşi sondaj, Marian Lupu cu 12% se află pe poziţia a patra, fiind urmat de Vladimir Voronin cu 5%, Iurie Leancă şi, respectiv, Dumitru Ciubaşenco, ambii cu 3%, anunţă jurnal.md. 12% dintre cetăţenii chestionaţi în cadrul cercetării sociologice nu ştiu cu cine vor vota sau nu au dorit să răspundă la întrebare.

Cu o reacţie în acest sens a venit liderul PAS, Maia Sandu. Aceasta a scris pe contul său de Facebook că, „aseară, către miezul nopţii, am finalizat şedinţa comună a echipelor PAS, PPDA şi PLDM pentru analiza rezultatului primului sondaj dintre cele două, în baza cărora am convenit să luăm decizia de selectare a candidatului comun al dreptei. La finalul întâlnirii, cu toţii am ajuns la trei concluzii:

1. Cele trei formaţiuni vor înainta un singur candidat;

2. Acest candidat va câştiga alegerile prezidenţiale;

3. Pentru desemnarea candidatului unic al dreptei sunt necesare şi rezultatele celui de-al doilea sondaj”.

Liderul PPDA, Andrei Năstase a menţionat, pe o reţea de socializare, că pentru el Preşedinţia nu ar fi un scop în sine, şi nici un trofeu. Ba mai mult, în prezent este aproape unicul „mijloc de a declanşa procesul de demantelare a sistemului, de eliberare a statului din chingile corupţiei şi sărăciei, de modernizare a ţării”.

Acesta a ţinut să mai menţioneze şi faptul că în cazul în care statisticile şi sondajele nu-i vor ajuta pe cei doi candidaţi în luarea unei decizii, „trebuie să recunoaştem onest acest lucru şi măcar în ultimul ceas să mergem direct la popor. În satele şi oraşele noastre, la diaspora noastră, eliminată din sondaje, la fel ca şi de la alegeri”.

Amintim că, Maia Sandu şi Andrei Năstase au anunţat, anterior, nu o dată, că vor merge în alegerile prezidenţiale din 30 octombrie cu un candidat unic, susţinut şi de Partidul Liberal Democrat, acesta urmând să fie numit doar după ce vor afla rezultatele a două sondaje realizate de IRI şi Konrad Adenauer Stiftung. Potrivit sursei citate, sondajul International Republican Institute a fost realizat în perioada 1-23 septembrie, pe un eşantion de 1516 persoane şi are o marjă de eroare de 2,8%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe