Sorin Grindeanu, noua propunere de premier al României. Dragnea nu renunţă la ideea de a fi prim-ministru în viitor

Mult aşteptata şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD s-a încheiat. Social-democraţii au decis să facă o nouă propunere de premier - Sorin Grindeanu - în loc să meargă pe scenariul suspendării preşedintelui Klaus Iohannis.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Sorin Grindeanu este politicianul propus de PSD pentru funcţia de premier al României, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.

"Le-am propus colegilor mei, după ce înainte m-am consultat cu dl Tăriceanu şi a fost de acord să susţină această propunere, ca propunerea noastră pentru preşedintele Iohannis să fie domnul Sorin Grindeanu. Din câte ştiu, nu e agent Hezbollah, nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, poate se descoperă că a omorât pe cineva. Eu sper ca această propunere să fie luată în serios", a declarat Dragnea sarcastic, la adresa faptului că Iohannis a refuzat să o desemneze pe Shhaideh după ce presa a scris că soţul acesteia este simpatizant activ al lui Assad şi al Hezzbolah.

Totodată, întrebat de presă, Dragnea a declarat că nu renunţă la ideea de a fi premier.

"Nu pot să renunţ pe viaţă la această intenţie (de a fi prim-ministru - n.r.) pentru că mi s-ar părea o prostie. Oricine de aici poate ajunge premier la un moment dat. Nu am renunţat la această idee, vă spun foarte cinstit. Nu renunţ la această idee, poate să fie oricând, poate să fie niciodată", a subliniat şeful PSD.

"Sorin Grindeanu merge acolo pentru un mandat de patru ani, nu pentru o perioadă scurtă. Dacă lucrurile merg bine eu nu voi iniţia o discuţie. Dacă se va simţi nevoia de o forţă proaspătă pentru a putea continua programul, atunci discutăm", a precizat ulterior Dragnea.

Liderul social-democraţilor şi-a exprimat speranţa că preşedintele Klaus Iohannis nu va refuza din nou propunerea PSD. În caz contrar, îl paşte o suspendare.

"Eu sper că nu va refuza. Am spus că facem un ultim demers pentru a evita o criză politică şi nu vreau să iniţiez un război politic. Dar dacă nici acest gest cinstit din partea noastră nu va fi luat în seamă şi va refuza şi această propunere, cred că nu mai avem altă variantă", a subliniat Dragnea.

La rândul său, Sorin Grindeanu a declarat că nu va face "mişcări în Guvern şi mişcări politice" fără colegii săi. "Ei trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. (...) Este o relaţie de subordonare, domnul Dragnea este preşedintele PSD, e simplu", a adăugat politicianul.

Sorin Grindeanu a fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta. În vârstă de 43 de ani, Grindeanu este în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. În perioada 2008-2012 a fost viceprimar al Timişoarei. Între 2008 şi 2016 a fost deputat, însă a demisionat după ce a devenit preşedinte al CJ Timiş.

Potrivit jurnalistului Dan Tăpălagă, în 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. Sorin Grindeanu a fost şi membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.