Sorin Moisă neagă faptul că va fi nominalizatul PSD pentru postul de premier: "Ideea în sine nu mi se pare bună"

Considerat drept o posibilă alegere a PSD-ului pentru funcţia de premier, Sorin Moisă reaminteşte că a lucrat cu Cioloş la Bruxelles, motiv pentru care nominalizarea sa nu ar fi o idee bună, căci s-ar putea crede că, indiferent de votul democratic, rezultatul alegerilor e pre-determinat.
Sorin Moisă - Europarlamentar
Sorin Moisă - Europarlamentar (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Europarlamentarul Sorin Moisă a infirmat zvonurile privind o posibilă nominalizare a sa ca premier PSD. Într-o postare pe Facebook, Moisă susţine că nu a primit o astfel de propunere din partea PSD şi chiar dacă ar fi primit-o, ar fi refuzat, căci este un cvasi-necunoscut ori un viitor premier trebuie să fie o persoană "rezonabil cunoscută" atât de partid cât şi de opinia publică.

Mai mult, o astfel de alegere ar fi vecină cu tehnocraţia, cu toate problemele ei de legitimitate democratică, mai adaugă Moisă.

"Este vorba de zvonul că PSD ar putea să mă propună drept Prim Ministru după alegerile din decembrie. Primul lucru de ştiut este acesta: o astfel de discuţie, cu mine, nu a avut loc.

Dar şi dacă o astfel de propunere ar fi făcută, aş refuza-o. Şi vreau să vă explic de ce.

Sunt un democrat convins, cu ceva lecturi în materie şi cu o destul de lungă experienţă profesională măcar în a observa politica românească şi, evident, europeană. Alegerea pentru Prim Ministru a unui partid trebuie să fie o persoană în mod rezonabil cunoscută atât de partidul însuşi, cât şi de opinia publică. Altfel, procesul democratic este vidat de substanţa lui cea mai preţioasă: alegerea asumată, învestiţia cu încredere. Or, adevărul este că eu sunt de doar doi ani şi jumătate în PSD, şi sunt încă un cvasi-necunoscut în partid. Vina, dacă putem vorbi de aşa ceva, îmi aparţine: PSD mi-a lăsat cale liberă şi m-a sprijinit în absolut tot ce am vrut să fac, iar eu m-am concentrat aproape exclusiv pe munca la Bruxelles. Toate acestea au consecinţe în planul legitimităţii şi autorităţii.

În fine, o astfel de alegere ar fi vecină cu tehnocraţia, cu toate problemele ei de legitimitate democratică: cineva cu greutate politică proprie mică, dar venit pe baza presupuselor calităţi profesionale şi bunei imagini internaţionale. Nu e destul", scrie europarlamentarul pe pagina sa de socializare.

Acesta mai precizează că a fost "un tandem la Bruxelles cu actualul Prim Ministru, proaspăt asumat de PNL" iar lumea ar putea să creadă că, indiferent de votul democratic, rezultatul alegerilor e cumva pre-determinat: o numire din acelaşi cerc restrâns susţinut "din afară".

Eu stiu că nu-i deloc aşa, dar pentru că există această sensibilitate a românilor, pentru sănătatea democraţiei româneşti, este bine ca varianta acestei nominalizări să fie exclusă din start, fie şi ca pură speculaţie de presă.

În concluzie, bunul simţ, cultura democratică si realismul mă determină nu atât să declin o ofertă - pentru că ea nu a existat - ci să spun public că ideea în sine, oricât de onorantă pentru mine, nu mi se pare bună", conchide Moisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne