Spania caută complicitatea Poloniei pentru a primi mai multe fonduri de coeziune

Premierul spaniol, Mariano Rajoy.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy. (Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2012

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, se va afla vineri la Varşovia, pentru a participa la cel de-al VIII-lea Summit bilateral. Şeful guvernului spaniol va relua astfel întâlnirile cu partenerii europeni. Următorul summit va fi cu Portugalia, la 8 mai, urmând să meargă apoi în Germania, Franţa şi Italia, ţări cu care are prevăzute astfel de întâlniri la care participă diferiţi membri ai respectivelor guverne, informează joi ziarul ABC.

Premierul spaniol va ajunge vineri la prânz la Varşovia însoţit de o delegaţi numeroasă din care vor face parte miniştrii economiei, Ana Pastor; industriei, energiei şi turismului, José Manuel Soria, alături de secretarii de stat pentru Uniunea Europeană, Inigo Mendez de Vigo, şi al comerţului, Jaime García-Legaz, care vor avea întâlniri bilaterale cu omologii lor polonezi.

Rajoy va fi primit de premierul polonez, Donal Tusk, cu care a avut deja o întrevedere la ultimul Consiliu European desfăşurat la Bruxelles în martie. Pe agenda de discuţii figurează în mod firesc situaţia economică, reformele pe care le realizează Spania şi, în general, tensiunile din zona euro, la care Polonia speră să adere într-un viitor nu prea îndepărtat.

Vor fi analizate însă şi negocierile din Europa privind Politica Agrară Comună (PAC) şi proiectul viitoarelor bugete comunitare, cu alte cuvinte, perspectivele financiare ale perioadei 2014-2020.

Polonezii sunt principalii beneficiari ai fondurilor structurale şi de coeziune, în asemenea măsură încât Spania ar putea deveni un contribuabil net la aceste fonduri.

Totuşi Spania pretinde ca unele regiuni ale ţării, care au depăşit deja 75 la sută media de bunăstare a UE (Andalucía, Castilla-La Mancha şi Galicia), să beneficieze de o perioadă de tranziţie care să le permită să primească câteva din aceste fonduri. În acest sens, coordonarea dintre Madrid şi Varşovia ar putea fi avantajoasă pentru cele două ţări.

Guvernul spaniol este, de asemenea, de părere că expertiza Spaniei, care până nu de mult a fost unul din principalii beneficiari ai ajutoarelor europene, ar putea fi utilă Poloniei în materie de ameliorare a infrastructurilor şi a serviciilor.

În acelaşi timp, această experienţă ar putea facilita relaţiile comerciale şi participarea companiilor spaniole la proiecte în Polonia în domeniul infrastructurilor energetice, mai ales privind energiile regenerabile şi transportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor