Spania încearcă arestarea liderului catalan Carles Puigdemont în Belgia

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

Belgia a primit o a treia cerere pentru arestarea fostului lider separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al procurorului de la Bruxelles.

Belgia a respins primele două solicitări, formulate în 2017 şi 2018 de Curtea Supremă a Spaniei.

Puigdemont se află în exil autoimpus în Belgia din toamna anului 2017, după ce liderii separatişti catalani au organizat un referendum secesionist, pe care instanţele spaniole l-au declarat ilegal.

Curtea Supremă a Spaniei a înaintat cea de-a treia cerere de extrădare la câteva zile după ce a dat verdicte de pedepse cu închisoarea pentru alţi nouă lideri catalani cu termene cuprinse între 9-13 ani.

Decizia, îndelung amânată, a generat proteste în Barcelona şi alte oraşe catalane.

„Având în vedere complexitatea dosarului şi a celor două mandate europene de arestare trimise anterior împotriva domnului Puigdemont, cazul va necesita o analiză judiciară amănunţită”, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului de la Bruxelles.

Problema principală pentru autorităţile de la Bruxelles ar fi să decidă dacă răzvrătirea este condamnată în Belgia.

Instanţele belgiene au utilizat acelaşi criteriu în respingerea primelor două cereri spaniole.

Cea mai recentă solicitare a fost depusă în spaniolă. Legea prevede ca aceasta să fie trimisă într-una din cele trei limbi naţionale ale Belgiei, sau în engleză, astfel încât Spania va trimite o altă cerere săptămâna viitoare.