SRJ MediaSind cere angajaţilor din cea mai mare agenţie de presă română să semnaleze abuzurile din instituţie

Cristian Godinac, preşedintele Mediasind
Cristian Godinac, preşedintele Mediasind (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În perioada 29 noiembrie - 9 decembrie 2016, în urma unor sesizări venite din partea SRJ MediaSind - filiala Agerpres şi a reprezentantului desemnat de către organizaţie să facă parte din Comisia de Examinare la concursul pentru ocuparea unui post de redactor gradul IA la Redacţia Documentare – Arhivă, Comisia de Etică şi Disciplină din Agerpres a decis, în conformitate cu prevederile art. 32 din Regulamentul Comisiei, să solicite directorului general sesizarea instituţiilor statului, abilitate să cerceteze acele fapte, susceptibile a fi incriminate de legea penală, informează SRJ MediaSind.

Potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times, petiţionarii au depus la Comisie mai multe înscrisuri privind acuzaţii de fraudare a concursului, indicând implicarea fostului Redactor-şef al Redacţiei Documentare-Arhivă, Anca Pandea.

"Aceasta a ordonat scoaterea, în mod ilegal, la concurs, a postului pentru care, ulterior, tot dânsa a candidat.

În urma audierilor martorilor propuşi şi a cercetării înscrisurilor depuse, au rezultat mai multe indicii şi probe privind angajarea răspunderii civile, contravenţionale sau chiar penale, atât a instituţiei publice de presă, precum şi a persoanelor implicate. Din aceste motive, petiţionarii au solicitat cercetarea faptelor şi din aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: art. 301 Cod Penal, (conflict de interese), art. 218 alin. 2 din Legea 62/2011 a Dialogului social, (constrângerea activităţii persoanelor alese în conducerea organizaţiilor sindicale), art. 206, (ameninţare), art. 296 (purtare abuzivă), fapte inadmisibile într-o instituţie publică aflată în subordinea Parlamentului.", se mai precizează în comunicat.

În închierea comunicatului care poate fi citit integral aici, SRJ MediaSind face un apel către toţi membrii să aibă încredere în sindicat şi să sesizeze, de fiecare dată, abaterile de la prevederile Regulamentului Intern, încălcări ale Contractului Colectiv de Muncă din AGERPRES sau ignorarea normelor Codului Muncii.

"SRJ MediaSind va urmări cu atenţie modul în care va fi soluţionat acest caz de către instituţiile ce vor fi sesizate de către conducerea Agerpres, conform deciziei votate, cu unanimitate, de către membrii Comsiei de Etică şi Disciplină.", se mai precizează în comunicat.