Stare de asediu în Irak după proteste violente în toată ţara

Proteste violente în Irak
Proteste violente în Irak (AHMAD AL-RUBAYE/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
03.10.2019

Prim-ministrul irakian, Adel Abdul Mahdi, a declarat miercuri stare de asediu cu termen nelimitat în Bagdad, după ce cel puţin şapte persoane au fost ucise şi peste 400 au fost rănite în timpul protestelor antiguvernamentale la nivel naţional, ce au durat două zile.

Starea a fost impusă iniţial în trei oraşe din sud, în timp ce trupele de elită pentru combaterea terorismului au deschis focul asupra protestatarilor care încercau să ia cu asalt aeroportul din Bagdad şi au ocupat oraşul Nassiriya în urma schimburilor de focuri de armă între protestatari şi forţele de securitate.

"Tuturor vehiculelor şi persoanelor fizice li se interzice deplasarea în Bagdad începând cu ora 5:00 astăzi, joi, până la o notificare ulterioară", a spus Abdul Mahdi într-un comunicat.

Persoanele care efectuează călătorii internaţionale, ambulanţele, angajaţii guvernamentali din spitale, departamentele de electricitate şi apă, precum şi pelerinii religioşi fac excepţie, se arată în declaraţie.

Protestele masive au fost declanşate marţi din cauza şomajului, corupţiei şi serviciilor publice precare. Miercuri, cererile au inclus „căderea regimului”, iar protestatarii au incendiat clădiri guvernamentale şi ale partidelor politice în alte două provincii din sud.

Cinci oameni au fost ucişi miercuri şi peste 200 au fost răniţi în timpul ciocnirilor cu forţele de ordine. Doi au fost ucişi marţi.

Instabilitatea internă, care a exacerbat tensiunile regionale, ar putea dărâma coaliţia fragilă condusă de Abdul Mahdi, care a încercat o guvernare de compromis între fracţiunile rivale după alegeri care nu au produs un guvern majoritar.

„Orice vid de putere în Irak, în cazul în care guvernul va fi răsturnat, s-ar putea dovedi o problemă pentru regiune, având în vedere statutul Bagdad-ului de aliat atât al Statelor Unite, cât şi al Iranului, care sunt blocate într-un impas datorat dezvoltării industriei nucleare iraniene.

Mii de trupe americane sunt staţionate în ţară pe poziţii apropiate de cele ale miliţiilor şiite aliate cu Teheranul.

Cele cinci decese de miercuri au inclus doi protestatari ucişi în Nassiriya. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că un copil a fost ucis când un protestatar a aruncat o sticlă plină cu benzină către un vehicul care transporta civili la Bagdad, iar un protestatar a fost ucis în Amara. Al cincea deces vizează un protestatar care a murit din cauza rănilor suferite marţi.

Poliţia şi armata au deschis focul şi au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de protestatari în Bagdad. Protestatarii au blocat autostrada principală care leagă capitala cu provinciile nordice ale Irakului.

Cele mai mari violenţe sunt în sudul Irakului, unde se află majoritatea musulmanilor şiiţi, care, după ani de susţinere a liderilor lor, sunt acum nemulţumiţi de situaţia economică precară.

Accesul la internet a fost întrerupt în mare parte în Irak, a declarat NetBlocks, observator de blocaje pe internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor