Statul român, condamnat la CEDO pentru condiţiile precare din închisori

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român pentru condiţiile precare din penitenciare, cu încălcarea articolului 3 al Convenţiei privind dreptul de a nu fi supus unui tratament degradant, precum şi a dreptului de a vota.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
14.11.2012

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român pentru condiţiile precare din penitenciare, cu încălcarea articolului 3 al Convenţiei privind dreptul de a nu fi supus unui tratament degradant, precum şi a dreptului de a vota. Anunţul a fost făcut de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki.

Hotărârea CEDO a fost pronunţată în cauza "Cucu c. României (22362/06)", în care un deţinut s-a plâns Curţii Europene de condiţiile de detenţie din penitenciarele Jilava şi Giurgiu.

"Curtea a constatat că supraaglomerarea din penitenciare, existenţa unei igiene precare şi a condiţiilor generale de deţinere din aceste penitenciare au reprezentat pentru reclamant un tratament inuman şi degradant. APADOR-CH atrage atenţia asupra numeroaselor condamnări pronunţate de Curtea Europeană împotriva României din cauza condiţiilor de deţinere precare din penitenciarele din întreaga ţară. De altfel, anterior cazului Cucu, Curtea Europeană s-a pronunţat în temeiul articolului 46 al Convenţiei Europene, cu privire la măsuri generale pe care România va trebui să le aplice pentru a remedia situaţia", se arată în comunicatul de presă al APADOR-CH.

Anchetă ineficientă

Curtea Europeană a constatat încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană şi sub aspect procedural, din cauza faptului că ancheta autorităţilor române cu privire la relele tratamente la care a fost supus reclamantul de către trupa de intervenţie a Penitenciarului Giurgiu a fost ineficientă.

Aplicarea automată a pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a vota, deşi infracţiunea pentru care a fost condamnat reclamantul nu avea nicio legătură cu exercitarea dreptului la vot, reprezintă o încălcare a articolului 3 Protocolul nr.1 din Convenţie, articol care protejează libertatea persoanei de a-şi exprima opţiunea asupra candidaţilor la alegerile pentru corpul legislativ, se mai arată în hotărârea CEDO.

CEDO a mai dat recent o sentinţă împotriva statului român pe care l-a obligat să plătească suma de 30.000 de euro reprezentând daune morale pentru Anca Mocanu, al cărei soţ a fost ucis în timpul Mineriadei. Decizia a fost luată în urma plângerilor formulate de Anca Mocanu, Marin Stoica, Teodor Mărieş şi Asociaţia "21 Decembrie 1989", referitoare la intervenţia forţelor de ordine la Mineriada din iunie 1990.

Violenţa forţelor de ordine a făcut mai multe victime printre civili, printre care şi soţul Ancăi Mocanu, Velicu Valentin Mocanu, ucis de glonţ, cazul nefiind până în prezent soluţionat.

În ceea ce priveşte plângerea Ancăi Mocanu, CEDO a constatat încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - dreptul la viaţă - şi a hotărât ca statul român să-i plătească acesteia suma de 30.000 de euro.

Zeci de persoane au murit, însă doar şase au fost identificate, s-au înregistrat 746 de răniţi, au fost violate şase femei, iar minerii au reţinut ilegal peste o mie de persoane, conform datelor oficiale ale mineriadei din 13 - 15 iunie 1990.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor