Stelian Tănase acuză presiuni politice: Se încearcă preluarea controlului editorial în campania electorală

Stelian Tănase
Stelian Tănase (Epoch Times România)

Preşedintele - director general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, că a fost supus la presiuni politice, menţionând că fostul reprezentant al Guvernului în CA al TVR i-a cerut să îi scoată din grila Televiziunii Române pe Sorin Avram şi Cornel Nistorescu, jurnalişti consideraţi incomozi de Putere. Tănase, care este de părere că cel mai probabil va fi "izgonit" după prezidenţiale, a explicat că se încearcă preluarea controlului editorial în timpul campaniei electorale, relatează Mediafax.

Miercuri, Stelian Tănase se afla în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, după ce declaraţiile recente ale acestuia "au ridicat anumite semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în instituţia pe care o conduce", a afirmat la începutul audierilor Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei.

Stelian Tănase a susţinut că s-au făcut presiuni politice asupra sa, dar că acestea au încetat după ce le-a dezvăluit public. "Până am dat interviul (un interviu acordat gândul.info, n.r.), au fost presiuni politice asupra mea. De atunci, nu", a declarat Stelian Tănase, răspunzând unei întrebării adresate de deputatul PPDD Liliana Mincă.

Şeful TVR a mai precizat că a primit telefoane prin care i s-a cerut să scoată din grilă anumiţi jurnalişti. "Mi s-a cerut să-l scot pe Sorin Avram şi pe Cornel Nistorescu, în mod direct, cu nume şi prenume. Am refuzat, mi s-a părut că s-a ajuns prea departe (...). În momentul în care mi s-a cerut de către domnul Cornel Calotă să iau aceste măsuri, am decis să ies public şi să spun", a informat acesta.

Ulterior, Corneliu Calotă, membru titular în Consiliul de Administraţie al TVR, a fost înlocuit cu supleantul său, Adrian Ştefan Bădescu, ambii fiind numiţi de Guvernul Ponta pe 1 aprilie, printr-o hotărâre a Parlamentului.

Tănase a precizat, de asemenea, că a avut "întrevederi cu lideri politici foarte importanţi din tot spectrul politic", însă cu premierul Ponta nu a reuşit să se întâlnească deşi a solicitat acest lucru. Dacă Ponta l-ar fi primit, Tănase susţine că i-ar fi spus lucrurile pe care le-a declarat ulterior public şi poate nu s-ar fi ajuns la blocajul de astăzi.

"Televiziunea Română este la cheremul politicienilor. Politicienii au fost implicaţi în foarte multe acţiuni nefaste în sarabanda asta de directori care vin şi pleacă (...), în schimbarea grilelor (...). TVR nu are o strategie de programe, aşa cum spune legea. Nici nu ar putea să aibă câtă vreme este la cheremul unor politicieni, care sunt foarte imaginativi", a mai declarat Tănase.

Întrebat de deputatul PSD Mihai Sturzu dacă îşi va da demisia de onoare, Tănase a replicat că nu vrea să demisioneze, în ciuda presiunilor care se fac, adăugând însă că probabil va fi izgonit după alegeri.

"Dar am anunţat colegii că nu voi demisiona în ciuda presiunilor care se fac (...). Eu cred că după alegeri voi fi izgonit. Asta cred eu. Dar, până în alegeri, eu voi asigura echilibrul Televiziunii Române în orice situaţie. Dar care e lupta acum? Controlul editorial. Nu am să cedez la presiuni, puteţi să faceţi câte vreţi. Campania electorală la TVR se va desfăşura conform regulilor democratice. Când se va termina campania tragem fermoarul şi mergem acasă. Mai sunt două luni, mai aveţi răbdare", le-a transmis Stelian Tănase parlamentarilor, adăugând că va menţine TVR, pe durata campaniei electorale, "cât se poate de echidistant şi în afara oricăror conflicte politice".

Deputatul PSD Mădălin Voicu a afirmat că nu se aştepta ca Stelian Tănase să încerce să fugă "pe uşa din dos".

"M-a deranjat foarte tare că, de fiecare dată oamenii care nu reuşesc să îşi atingă targetul, fug în direcţii de multe ori nedibaci şi fără reticenţă, explicând 'Domn'e, eu vreau, eu ştiu, eu pot, dar nu mă lasă X, Y, Z', cu atât mai mult cu cât persoanele respective v-au asigurat de o anumită formă de sprijin, fără a negocia dorinţa de a fi scoşi ei în relief. Eu v-aş fi criticat foarte dur dacă l-aţi fi lăudat pe Victor Ponta, decât să daţi vina pe Victor Ponta şi pe Guvern cum că nu v-ar fi lăsat să vă desfăşuraţi activitatea aşa cum trebuie. Nu mă aşteptam să fugiţi pe uşa din dos", a mai spus Mădălin Voicu.

În replică, Stelian Tănase a evidenţiat că afirmaţiile lui Voicu reprezintă o presiune politică: "Eu consider acest îndemn de a-mi da demisia o presiune politică".

Deputatul neafiliat Theodor Paleologu a susţinut că este "cât se poate de evident că PSD vrea să-l dea afară pe Stelian Tănase" chiar în aceste momente. "E foarte clar acest lucru, dincolo de orice bilanţ, de reforme (...). Hai, pleacă cât mai repede, asta ne-au spus colegii de la PSD", a adăugat acesta.

La rândul său, deputatul PNL Traian Dobrinescu a remarcat că "plecarea lui Stelian Tănase acum, cu sula în coaste, ar considera-o un act de laşitate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne