Ştiri bizare: radioactivitatea în aerul european a înregistrat o uşoară creştere

Biroul german pentru Protecţie împotriva Radiaţiilor a declarat că, în ultima săptămână, a fost înregistrată o creştere a nivelului radioactivităţii măsurată în aer pe anumite porţiuni ale Europei Centrale şi de Vest.
(Andrei Popescu/Epoch Times România)

Începând cu 29 septembrie, o creştere o uşoară a izotopului Ruteniu-106 a fost măsurată în aerul din Germania, Italia, Austria, Elveţia şi Franţa.

Nivelurile scăzute nu prezintă o ameninţare pentru sănătatea umană, a afirmat Biroul german pentru Protecţie împotriva Radiaţiilor, adăugând de asemenea că sursa acestei creşteri nu ar putea fi un accident la o centrală nucleară.

Oficialii nu au idee care ar fi cauza nivelurilor ridicate de radiaţie, dar consideră că ar s-ar putea ca aceasta să provină din estul Europei.

Printre altele, Ruteniu-106 este folosit pentru chimioterapie în vederea tratării tumorilor la ochi. De asemenea, ocazional, este folosit la Generatorii Termoelectrici cu Radioizotopi (RTG), care furnizează energie sateliţilor. Ruteniu-106 este unul dintre izotopii mai stabili şi mai puţin periculoşi.

Al doilea val anul acesta

Europa nu este la primul fenomen de acest gen. În februarie, agenţia naţională franceză pentru riscuri nucleare şi radiologice a detectat niveluri crescute de iod-131, un izotop radioactiv, care avea din fericire timp de înjumătăţire de numai 8 zile.

Sursa izotopului de iod nu a fost descoperită - cel puţin oficial, însă incidentul a fost considerat suficient de serios încât Europa a cerut Statelor Unite trimiterea unor aeronave specializate în analizele radioactive

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință