Ştirul roşu - un super aliment cu multiple beneficii pentru sănătate

Ştirul roşu, cunoscut şi sub numele de amarant este cunoscut ca un super aliment, întrucât atât frunzele cât şi seminţele au beneficii deosebite pentru sănătate.
Ştirul roşu
Ştirul roşu (Maria Matyiku - Epoch Times)

Deşi cunoscut şi venerat în antichitate, cu trecerea timpului ştirul roşu, cunoscut şi sub numele de amarant, a fost dat uitării. Popularitatea ştirului a reapărut cu câţiva ani în urmă şi este cunoscut ca un super aliment, după ce s-a redescoperit că atât frunzele cât şi seminţele au beneficii deosebite pentru sănătate.

În viaţa de zi cu zi ni se recomandă să consumăm o varietate de verdeţuri. Suntem informaţi despre beneficiile lor şi de mai multe ori suntem sfătuiţi să le includem în dieta noastră zilnică. În timp ce spanacul şi salata etc. sunt extrem de populare, ştirul roşu ocupă încă un loc secundar.

Frunzele de ştir roşu au revenit în actualitate şi au devenit foarte populare în dietele vegetariene, tratamente homeopatice şi curele de slăbire, fiind considerate una dintre sursele de hrană ale viitorului.

Scurt istoric

Sunt cunoscute peste 70 de specii de ştir (amarant), acestea fiind răspândite pe fiecare continent, multe dintre ele fiind considerate buruieni.

Doar câteva dintre specii au fost cultivate pentru consum, unele pentru seminţe, iar altele pentru frunze.
Ştirul arată oarecum ca spanacul şi este răspândit atât în Europa, cât şi la poalele Munţilor Himalaya, pe coastele Indiei de Sud, în China şi Mexico, precum şi în America centrală şi munţi Anzi.

În ţara noastră, cele mai cunoscute varietăţi sunt: ştirul sălbatic numit şi porcesc, ştirul roşu, care este cultivat în grădini şi varianta întâlnită în parcuri şi grădini ca plantă ornamentală, numită popular moţul curcanului (atât frunzele cât şi seminţele sunt comestibile).

În funcţie de zona de origine, ştirul poate avea diferite culori, de la auriu, roşu, verde până la violet. În trecut, seminţele de ştir au fost considerate un aliment de bază de diferite popoare. De exemplu, în scrierile sanscrite, planta de ştir era menţionată drept regina nemuririi, la fel şi grecii antici o denumeau amaranthus – planta ce nu moare. Popoarele precolumbiene, precum incaşii şi aztecii au dezvoltat un adevărat cult pentru această plantă: o considerau o hrană a imortalităţii, i se închinau şi îi aduceau jertfe.

De ce ne-am oprit la frunzele de ştir?

Popularitatea frunzelor de ştir a renăscut în ultimii ani, când cercetătorii au descoperit că acestea sunt extrem de bogate în vitamine şi nutrienţi esenţiali. Nu doar frunzele, chiar şi seminţele acestei plante sunt o sursă importantă de proteine fără gluten.

Beneficiile pentru sănătate

Chiar dacă este ruda mai puţin preferată a spanacului, frunzele de ştir sunt mult superioare altor verdeţuri, deoarece sunt considerate "super-putere" datorită nutrienţilor. Enumerăm mai jos câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale frunzelor de ştir.

  • Sunt un depozit viu de substanţe nutritive

Frunzele de ştir sunt un adevărat depozit de fitonutrienţi şi antioxidanţi esenţiali, ce ajută la reducerea inflamaţiei în organism şi oferă un plus de nutriţie pentru sănătate.

  • Au un aport scăzut de calorii

100 g de frunze de ştir conţin doar 23 de calorii. Având urme uşoare de grăsime şi fiind absolut fără colesterol, frunzele de ştir sunt o opţiune sănătoasă pentru consumul alimentar, în special pentru cei care îşi monitorizează greutatea sau care doresc să o reducă.

  • Au un conţinut ridicat de fibre

Frunzele de ştir sunt bogate în fibre solubile şi insolubile care au multe beneficii. Consumul de fibre ajută la reducerea greutăţii corporale şi ne fereşte de boli de inimă, deoarece scade colesterolul rău din sânge. Ştirul este bogat în proteine şi fibre, ambele ajutând la reducerea poftei de mâncare şi la accelerarea pierderii în greutate

  • Sunt bune pentru anemici

Fierul este necesar pentru producerea globulelor roşii şi este, de asemenea, necesar pentru metabolismul celular. Frunzele de ştir sunt benefice pentru orice dietă bogată în fier pentru a combate deficienţa acestuia.

Chiar dacă frunzele sunt bogate în vitamina C, pentru a beneficia la maxim de concentraţia de fier din frunzele de ştir, se recomandă combinarea cu o altă sursă bogată în vitamina C, deoarece aceasta facilitează absorbţia maximă a fierului în sânge. Aşadar, puteţi adăuga peste frunzele de ştir puţin suc lămâie sau portocală sau ardei iute, după preferinţă.

  • Îmbunătăţesc imunitatea

Iată un alt motiv pentru care ar trebui să includeţi frunzele de ştir în dietă: sunt bogate în vitamina C: 100 g de frunze vor satisface 70% din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamină este solubilă în apă şi este necesară pentru combaterea infecţiilor şi pentru vindecarea mai rapidă a rănilor.

De asemenea, contribuie la reducerea efectului radicalilor liberi în mediu, ce sunt responsabili de îmbătrânire şi de multe tipuri de cancer.

  • Sunt bogate în vitamina A

Frunzele de ştir sunt bogate în vitamina A, o cană de frunze putând satisface 97% din nevoia zilnică. De asemenea, frunzele conţin o varietate de antioxidanţi polifenolici flavonoizi precum beta-carotenul, zeaxantina şi luteina, care asigură un strat protector împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Vitamina A este de asemenea necesară pentru o piele sănătoasă şi pentru vedere.

  • Sunt bogate în vitamina K

Dintre toate legumele cu frunze verzi, frunzele de ştir au cea mai mare cantitate de vitamina K. Această vitamină este necesară pentru o sănătate bună a oaselor şi joacă de asemenea un rol important în coagularea sângelui, promovând activitatea osteoblastică şi întărind masa osoasă.

De asemenea, este benefică pentru cei care suferă de boala Alzheimer, deoarece controlează leziunile neuronale din creier.

  • Sunt bogate în vitaminele B

Frunzele de ştir sunt pline cu vitamine din grupul B: de la foliaţi, riboflavina, niacina, tiamina, vitamina B6 şi altele. Ele ajută la prevenirea defectelor de naştere la nou-născuţii şi sunt necesare pentru menţinerea unei sănătăţi mentale şi fizice optime.

  • Sunt bogate în potasiu

Frunzele acestei plante minunate sunt pline de potasiu, fiind un element necesar pentru o sănătate cardiacă bună. Potasiul este necesar pentru crearea unui mediu echilibrat de lichide celulare. De asemenea, controlează ritmul cardiac în corpul uman.

  • Nu are gluten

Seminţele plantei de ştir sunt folosite ca grâne ce pot fi măcinate pentru a fi transformate în făină. Această făină este bogată în proteine, este 100% fără gluten, deci este incredibil de benefică pentru cei cu intoleranţă la gluten.

  • Sunt bogate în proteine

Frunzele şi seminţele de ştir sunt bogate în proteine, întrecând chiar şi ovăzul care se ştie că este bogat în proteine. Consumul proteinei dintr-o sursă vegetală este considerată mult mai sănătoasă decât obţinerea ei dintr-o sursă animală, deoarece prima nu are sau are foarte puţine grăsimi şi colesterol.

Deoarece frunzele de ştir sunt bogate în proteine, suprimă apetitul. O dietă bogată în proteine duce la suprimarea foamei, deoarece reduce nivelul de insulină din sânge, dând o senzaţie de saţietate.

  • Frunzele de ştir conţin lizină

Frunzele de ştir au lizină, un aminoacid esenţial care este necesar pentru producerea energiei şi absorbţia calciului. De asemenea, ajută la creşterea părului şi menţinerea unei pieli sănătoase. Cei care suferă de căderea sau încărunţirea părului vor beneficia semnificativ de consumul de frunze de ştir.

  • Reduc colesterolul rău

Este cunoscut faptul că frunzele de ştir scad colesterolul rău, care este responsabil pentru multe probleme cardiace.

  • Sunt bogate în calciu

Frunzele de ştir sunt bogate în calciu şi astfel sunt benefice pentru cei care suferă de osteoporoză şi alte problem osoase de sănătate legate de deficienţa de calciu.

  • Sunt uşor de digerat

Frunzele de ştir sunt oferite celor convalescenţi după o boală sau celor care postesc, deoarece sunt uşoare pentru sistemul digestiv. Frunzele de ştir sunt utile în tratarea diareei şi a hemoragiilor. Se ştie că un consum regulat are un efect benefic asupra digestiei.

Cum poţi include frunzele în ştir în dieta de zi cu zi

În bucătăria tradiţională românească ştirul este mai mult sau mai puţin cunoscut, în funcţie de zonă.

În satele transilvănene, ţăranii îl foloseau la prepararea chisăliţei (link), o băutură răcoritoare şi foarte hrănitoare, pe care o consumau în zilele toride sau când se întorceau de la munca câmpului.

Ştirul se folosea la diferite mâncăruri scăzute, servite cu mămăliguţă şi la prepararea unor ciorbe ţărăneşti deosebit de gustoase.

Tocăniţă de stir roşu cu ciuperci şi mămăliguţă
Tocăniţă de stir roşu cu ciuperci şi mămăliguţă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ciorbă cu stir roşu
Ciorbă cu stir roşu (Maria Matyiku / Epoch Times)
pentru reteţă apăsaţi pe link

Frunzele proaspete, fragede şi lăstarii de ştir pot fi consumate crude în salate sau sub formă de suc.

Salată de castraveţi cu stir roşu
Salată de castraveţi cu stir roşu (Maria Matyiku / Epoch Times)
pentru reţetă apăsaţi pe link

Ştirul este de asemenea cunoscut în medicina populară, fiind folosit în tratamentul anemiei şi a stărilor de slăbire, ameliorarea diferitelor probleme digestive, combaterea diareei sau a scaunelor cu sânge. Infuzia de ştir era folosită ca gargară pentru ameliorarea durerilor de gât, pentru tratarea aftelor bucale ale bebeluşilor, dar şi pentru spălarea rănilor provocate prin căzături şi a eczemelor.

Varianta de ştir sălbatic cu frunzele verzi şi seminţele de culoare gălbuie, este folosit pentru alimentarea animalelor de casă, mai ales în perioada de creştere.

Ştirul ocupă un loc de cinste şi în bucătăria altor popoare.

În India, în cea mai mare parte se foloseşte soiul roşu de amarant. De obicei, se prepară prin condimentarea frunzelor cu câteva mirodenii, usturoi şi ceapă. Uneori, este gătit cu linte şi servit alături de orez, în mâncarea de curry servită cu orez pe aburi.

În China continentală, ştirul este cunoscut sub numele de yin-tsai. Se foloseşte în diferite supe şi se amestecă în cartofii prăjiţi.

În Grecia, este cunoscut sub denumirea de vleeta şi este consumat în salate alături de păpădie, frunze de muştar verde, cicoare verde, ulei de măsline extra virgin şi suc de lămâie.

În America de Sud este foarte popular, mai ales în Guatemala şi Mexic. Frunzele sunt folosite la prepararea diferitor mâncăruri scăzute, în salate, supe, iar seminţele la prepararea unor băuturi tradiţionale şi dulciuri, incluzând bomboane şi sufleuri.

Concluzie

Frunzele şi seminţele de ştir sunt considerate un super aliment (superfood), deoarece au efecte benefice aproape pentru fiecare organ al corpului.

Ştirul este uşor de încorporat în dietă, deoarece are un gust bun consumat ca atare sau în combinaţie cu alte leguminoase cum ar fi lintea sau orezul. Bogat în proteine, calciu, fier, cupru, vitamine esenţiale, magneziu, zinc şi mangan, umilul ştir are mult mai multe de oferit decât celelalte legume verzi cu frunze.

Introducerea în dietă a acestei plante minune are beneficii multiple pentru menţinerea unui corp sănătos.