Stoltenberg: conflictele dintre armata ucraineană şi forţele pro-ruse s-au redus

Secretarul general al Alianţei Nord-Atantice, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atantice, Jens Stoltenberg. (Aleksander andersen / AFP / Getty Images)

Conflictele dintre armata ucraineană şi forţele pro-ruse din estul Ucrainei s-au redus, însă încă există un risc care planează asupra localnicilor, a declarat, luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

„Am observat că încă există forţe militare ruseşti care sprijină separatiştii în teritoriile estice ale Ucrainei”, a declarat Stoltenberg pentru Die Welt.

„Dar am observat că, în ultima vreme, au avut loc mai puţine ciocniri. Conflictele continuă pe alocuri, dar există semne ale unei mici îmbunătăţiri”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a continuat însă precizând că situaţia umanitară din regiunea ocupată de forţele pro-ruse rămâne „în continuare foarte îngrijorătoare”.

Potrivit rapoartelor, peste 4.700 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului din luna aprilie, 2014, provocând cea mai gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la începutul Războiului Rece.

Ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier, şi omologii săi din Franţa, Rusia şi Ucraina, se vor întâlni luni la Berlin pentru a discuta progresul implementării planului de pace de la Minsk şi pentru a stabili dacă există voinţă politică faţă de organizarea unui summit între liderii celor patru state.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a invitat pe liderii din Franţa, Germania şi Rusia să participe la discuţii în capitala Kazahstanului Astana, pe data de 15 ianuarie, pentru a negocia restaurarea păcii în estul Ucrainei.

Totuşi, cancelarul german Angela Merkel i-a transmis sâmbătă preşedintelui rus, Vladimir Putin, că un astfel de summit nu va avea loc până când nu există progrese în privinţa unor chestiuni cheie precum armistiţiul şi securizarea zonei de graniţă ruso-ucrainene.

De asemenea, Merkel a precizat că toate cele 12 puncte ale planului de pace de la Minsk trebuie să fie complet implementate înainte ca Uniunea Europeană să ia în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe