Studiu: utilizarea apei de gură antibacteriene poate spori semnificativ riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral

Saliva ajută la protejarea dinţilor împotriva eroziunii deoarece neutralizează acizii din alimente şi băuturi.
Saliva ajută la protejarea dinţilor împotriva eroziunii deoarece neutralizează acizii din alimente şi băuturi. (Photos.com)

Potrivit unui nou studiu, persoanele care folosesc colutoriul (substanţe pentru pansarea gingiilor) antibacterian sau a lichidelor anti-bacteriene pentru igiena orală sunt supuşi unui risc mai mare de atac de cord sau accident vascular cerebral - deoarece această practică duce la creşterea tensiunii arteriale.

Ideea de bază este vrednică de admirat: îmbunătăţirea igienei orale şi prevenirea bolilor din cavitatea bucală, cum ar fi inflamarea gingiilor, cariile dentare şi aşa mai departe. Deci folosirea unui colutoriu antibacterian poate fi văzut că o acţiune benefică şi recomandată. Atunci de ce folosirea acestuia poate fi cauza unui atac de cord? Ce legătură are un atac de cord sau accident vascular cerebral cu igiena orală?

Potrivit unui nou studiu legătura este foarte puternică, şi, în special, sunt implicate bacteriile care populează cavitatea bucală.

Folosirea unui colutoriu antibacterian se pare că produce rezultate asemănătoare cu cele ale folosirii de antibiotice - se ucid atât bacteriile "rele" dar, din păcate şi cele "bune". Iar bacteriile bune din gură, sunt cele care promovează relaxarea vaselor de sânge, astfel încât în cazul în care acestea nu mai există nu-şi pot îndeplini sarcina. Acest lucru duce la o creştere a tensiunii arteriale, deci la un posibil atac de cord, accident vascular cerebral şi alte evenimente legate de hipertensiune.

Descoperirea a fost făcută de profesoara Amrita Ahluwalia de la Queen Mary, Universitatea din Londra, care, împreună cu colegii săi au analizat efectele anumitor colutorii asupra florei bacteriene din cavitatea bucală publicând rezultatele studiului lor în revista Free Radical Biology And Medicine. Aceste rezultate sugerează că bacteriile bune au un rol foarte important în menţinerea unei adecvate tensiuni arteriale, astfel încât uciderea acestui tip de bacterii este "un dezastru". În conformitate cu Ahluwalia, de fapt, mici creşteri ale tensiunii arteriale au un impact semnificativ asupra mortalităţii de boli de inimă şi accident vascular cerebral.

Deşi rezultatele sunt destul de evidente, cercetătorii au subliniat că cercetarea nu are intenţia de a propune oamenilor să nu mai folosească utilizarea colutoriului antibacterian, mai ales în cazul în care aceştia suferă de o boală a gingiilor, dar este bine să fie consultat întotdeauna medicul pentru mai multe informaţii.

În timpul studiului, cercetătorii au studiat 19 persoane sănătoase, care trebuiau să folosească un renumit colutoriu antibacterian de două ori pe zi. Subiecţii au fost supuşi, atât la momentul iniţial cât şi în timpul studiului, la măsurători ale tensiunii arteriale.

Măsurătorile au arătat că tensiunea arterială a participanţilor a variat între 2 şi 3,5 unităţi. Acest lucru, potrivit oamenilor de ştiinţă, înseamnă că pentru fiecare creştere de două puncte ale tensiunii arteriale riscul de a muri de boli de inimă creşte cu 7%, iar riscul de a muri de accident vascular cerebral creşte cu 10%.

Colutoriul antibacterian atacă atât bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare şi inflamarea gingiilor cât şi bacteriile bune, care produc o substanţă care acţionează direct asupra musculaturii netede a vaselor de sânge provocând dilatarea acestora. Este de la sine înţeles că, dacă producţia acestei substanţe încetează, vasele de sânge eşuează în acest proces ceea ce duce la o creştere ulterioară a presiunii.

Prin urmare, fără a crea alarmă, este bine să se facă o evaluare informată cu privire la faptul dacă este necesară sau nu utilizarea de colutoriu antibacterian. Atunci când există cel mai mic dubiu, după cum s-a menţionat, este bine să se consulte medicul de familie mai ales persoanele care sunt deja afectate la hipertensiune arterială.

*COLUTÓRIU s. n. preparat de consistenţă vâscoasă, antiseptic sau antibiotic, în stomatologie, pentru badijonarea gingiilor şi a pereţilor interni ai gurii. (‹ fr. collutoire)