SUA cântăreşte un atac asupra lui Assad

Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013 (Lefteris Pitarakis - WPA Pool / Getty Images)
Adrian Sturdza
27.08.2013

Luând cuvântul după ce agenţiile de ştiri au raportat că echipa ONU care investiga prezumtivul atac cu arme chimice a fost supusă tirului de lunetişti în Siria, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că folosirea de arme chimice nu mai poate fi tăgăduită şi că”în mintea noastră nu mai este îndoială că regimul sirian este vinovat”.

Pe de altă parte John Kerry, secretarul american al Apărării, aflat într-un turneu în Asia, a numit incidentul "o obscenitate morală".

"Preşedintele Obama crede că cei care folosesc cele mai groaznice arme împotriva celor mai lipsiţi de apărare trebuie traşi la răspundere” a declarat Kerry în cadrul celei mai dure reacţii americane de după 21 august.

Liderii militari ai SUA şi ai aliaţilor europeni, precum şi ai ţărilor pro-occidentale din Orientul Mijlociu s-au întâlnit în Iordania pentru a decide dacă este cazul să atace Siria.

Secretarul american a declarat că Obama se consultă cu aliaţii americani înainte de a răspunde. "Ceea ce am văzut în Siria săptămâna trecută este un şoc pentru conştiinţa lumii. Măcelărirea fără discriminare a civililor, femeilor şi copiilor cu arme chimice este o obscenitate morală" a declarat Kerry reporterilor.

Ziarul Washington Post a citat un senior din domeniul Apărării care a declarat că deşi Obama cântăreşte opţiunea unei intervenţii militare, dimensiunile acesteia ar fi mai reduse, atât ca timp cât şi ca intensitate. Un astfel de atac ar putea implica lansări de rachete de pe navele din Mediterana sau atacuri cu bombardiere strategice, care să lovească ţinte fără legătură cu arsenalul chimic al Siriei.

Luni, echipa ONU care încerca să investigheze prezumtivele atacuri cu gaz toxic a fost atacată de lunetişti în cartierul Mouadamiya. Televiziunea de stat a dat vina pe „teroriştii rebeli”, care la rândul lor au arătat spre miliţiile loialiste.

Până la urmă echipa de inspectori ONU a reuşit să ia probe de sânge de la victimele internate într-un spital de campanie din Mouadamiya.

Conform activiştilor, cel puţin 80 de persoane, numeroşi copii, au murit în urma unui atac în care se presupune că s-au folosit gaze toxice.

De miercuri, 21 august, când a avut loc atacul, echipa de inspectori a fost cantonată într-un hotel din centrul Damasc-ului, aşteptând permisiunea din partea regimului Assad pentru a efectua inspecţia. Conform relataţilor, miliţiile lui Assad au bombardat zona cu obuze de mortier, pentru a şterge eventuale urme.

John Kerry a recunoscut că inspectorii pot eventual confirma că au fost folosite gaze toxice, nu şi cine le-a folosit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor