SUA: Şefii forţelor terestre, îngrijoraţi de reducerile bugetare într-o lume nesigură

(VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/Getty Images)

Mai mulţi înalţi responsabili ai forţelor terestre americane au atras luni atenţia că restricţiile bugetare ar putea determina o reducere prea mare a personalului militar într-un context în care provocările în materie de securitate se înmulţesc, relatează France Presse.

Potrivit şefului Statului Major, generalul Raymond Odierno, planul de a reduce efectivele forţelor terestre de la 490.000 la 420.000 de persoane până în 2020 este pus în chestiune de evenimentele recente.

'Lumea se schimbă sub ochii noştri', a declarat el presei. 'Am asistat la agresiunea rusă în estul Europei, am văzut (emergenţa) ISIS (altă denumirea a grupului Statul Islamic - n.r.), avem o instabilitate tot mai mare în alte regiuni', a adăugat el.

Generalul Odierno şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu reducerile decise înainte de aceste crize şi într-un moment în care America a hotărât să părăsească Irakul şi Afganistanul la peste zece ani de război.

Din cauza restricţiilor impuse de amplele tăieri bugetare ale guvernului american, forţele terestre au ales să-şi reducă efectivele în favoarea modernizării armamentului şi a programelor sale de antrenament.

Însă chiar şi acestea din urmă sunt în pericol, au afimat generalul Odierno şi secretarul de stat pentru forţe terestre John McHugh.

'Continuăm să creştem exigenţele privind angajamentele trupelor noastre, şi totuşi nu putem garanta că vom fi pregătiţi să respectăm aceste angajamente', a dezvăluit generalul, pledând pentru o dezbatere privind strategia de securitate naţională 'care să pună totul pe masa discuţiilor'.

Acest lucru se întâmplă în timp ce forţele terestre aplică un nou 'concept operaţional' care pune în lumină dificultăţile de a planifica viitoarele conflicte în contextul actual.

Denumit 'A învinge într-o lume complexă', acest concept este considerat ca fiind cea mai importantă evoluţie în strategia armatei de după Războiul Rece, în timpul căruia aceasta se pregătea de lupte terestre împotriva fostei URSS cu tancuri, elicoptere de asalt şi rachete de apărare aeriană.

Strategia va determina modul în care armata terestră se va echipa şi antrena pentru viitorii 20 de ani. 'Trebuie să începem să schimbăm mentalitatea de acum', se menţionează în noul concept.

'Forţele terestre nu pot anticipa cu cine se vor lupta, unde vor lupta şi în cadrul cărei coaliţii vor lupta', a indicat la rândul său generalul David Perkins, responsabil al Biroului de pregătire şi strategie al forţelor terestre, prezentând documentul.

Noua strategie stabileşte o forţă militară care operează strâns cu alte servicii ale forţelor armate americane, cu armate străine, cu instituţii civile şi organizaţii nonguvernamentale şi care este mai puţin dependentă de un armament de înaltă tehnologie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe