Surpriză neplăcută pentru Blaga: Pinalti a bătut palma cu procurorii DNA

Trei ani de închisoare cu executare. Aceasta este pedeapsa care îl aşteaptă pe fostul "greu" PDL Gheorghe Ştefan în dosarul în care este inculpat şi fostul lider al PNL Vasile Blaga după ce şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor anticorupţie.
Gheorghe Ştefan
Gheorghe Ştefan (Epoch Times România)

Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti, şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul în care este inculpat şi fostul şef al PSD Vasile Blaga. Procurorii DNA au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de inculpat, reiese dintr-un comunicat remis marţi de agenţia anticorupţie.

În acest dosar, fostul edil PDL - aflat în prezent în spatele gratiilor - este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"În perioada 2009 – 2012, inculpatul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

În paralel, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 28 noiembrie 2016), care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord."

În prezenţa avocatului său, Gheorghe Ştefan a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 3 ani închisoare şi interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât şi pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor.

În cauză, procurorii DNA au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ale lui Pinalti.