Tabăra Greenpeace din Făgăraş continuă. Organizaţia cere moratoriu pe toate intervenţiile din pădurile virgine şi cvasivirgine

Tabăra Greenpeace
Tabăra Greenpeace (Dan Campean)

Voluntarii din tabăra Greenpeace organizată în Făgăraş continuă să inventarieze pădurea din zona Cumpăna, în vederea includerii, de către ministerul Mediului, în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine.

La activităţile din tabără, ce vor continua până pe 28 august, iau parte voluntari din 11 ţări (România, Austria, Germania, Olanda, Ungaria, Croaţia, Finlanda, Belgia, Slovacia, Slovenia şi Elveţia).

Redăm comunicatul remis de Greenpeace redacţiei Epoch Times:

"Despre zonă şi activitatea de inventariere

Zona de pădure pe care o inventariem se află pe Valea Cumpăna, în munţii Făgăraş, pe pârâul Ştiubeaua – Ştiubeaua este afluentul Cumpenei.

Pădurea pe care o documentăm are 150 hectare. Avem în vedere şi pădurea de pe cursul superior al Cumpeniţei, o zonă de aproximativ 100 ha.

Voluntarii au inventariat până acum aprox. 800 de arbori inclusiv arbori morţi, pe picior sau la sol. Inventariem elemente speciale de habitat la nivel de copac şi la nivel de pădure.

În zonă predomină fagul (specia dominantă de arbori), alte specii prezente sunt bradul argintiu, molidul, paltinul de munte, ulmul de munte.

Arbori de dimensiuni excepţionale

Până acum, arborele cu cel mai mare diametru inventariat este un brad cu grosimea de 95 cm. Tot un brad este şi cel mai înalt găsit până acum, cu înălţimea de 42,2 m.

În zonă sunt prezenţi urşi, care se feresc de prezenţa omului, întrucât este o zonă de sălbăticie.

Câţi voluntari au participat?

În prima săptămână au participat 25 de voluntari din România şi alte şase ţări (Olanda, Germania, Austria, Elveţia, Slovenia şi Croaţia). În acest moment tabăra găzduieşte 30 de voluntari din România (Bucureşti, Cluj Napoca, Baia Mare, Iaşi, Galaţi, Alba), Germania, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Olanda, Austria.

Cum ajută voluntarii pădurile virgine?

Voluntarii colectează date din suprafeţele-probă – specia arborilor, diametrul, localizarea prin coordonate GPS, dacă arborele are cuiburi sau scorburi de animale. De asemenea, numără şi arborii morţi din pădure, pentru că aceştia sunt foarte valoroşi pentru biodiversitate, pe ei se dezvolta alte specii – plante, ciuperci etc.

Ce se întâmplă după tabără

La finalul taberei Greenpeace, documentaţia pe care o realizează acum echipa va fi depusă la minister pentru ca pădurea inventariată de noi să fie inclusă în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine. Greenpeace cere Ministerului Mediului şi Pădurilor să impună de urgenţă un moratoriu pe toate intervenţiile din pădurile virgine şi cvasivirgine, să introducă în Catalogul Naţional pădurile care au fost propuse pentru a fi incluse în Patrimoniul UNESCO şi să inventarieze de urgenţă pădurile virgine şi cvasivirgine rămase, pentru că altfel acestea nu pot fi protejate."