Tăriceanu aplaudă decizia CCR care sparge "Binomul": Până la decizia Curţii, SRI făcea cam ce făcea şi Securitatea

Cunoscut pentru poziţiile sale critice la adresa Justiţiei, pentru care, de altfel, a şi fost dat exemplu negativ în raportul MCV, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu a aplaudat decizia CCR care a spart "Binomul" SRI-DNA.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În deschiderea dezbaterii privitoare la raportul dintre calitatea democraţiei şi libertatea presei, organizată de aşa-numita Comisie specială pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România, preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a ţinut să vorbească despre decizia CCR prin care a fost declarată neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor secrete să facă interceptări în dosarele penale.

"Pentru mine este un moment extrem de important deoarece vine să confirme ceea ce eu am susţinut, am avut curajul să spun de o bună bucată de vreme, şi anume că drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, abuzate, există grave derapaje democratice şi astăzi nu vedem decât un singur lucru: CCR pune lucrurile - cel puţin în această privinţă, deoarece cu această decizie nu este rezolvată întreaga problemă – într-un făgaş firesc şi ne atrage atenţia că serviciile de informaţii nu se pot substitui organelor de cercetare penală.

Această chestiune mi-a amintit de o situaţie anormală, pe care n-am simţit-o chiar pe propria piele, pentru că eram mult prea tânăr pe vremea aceea, creată în timpul comunismului, când Securitatea făcea şi anchete, nu avea numai specificul muncii de informaţii. Făcea cam ce făcea, până la decizia CCR, şi SRI.

Constat că, după căderea comunismului, o lungă perioadă ne-am bucurat în mod real de o democraţie care avea, în centrul ei, respectarea drepturilor şi libertăţilor individului, încet-încet am glisat către un regim autoritar, un regim de dictatură, un regim de abuz şi lucrul acesta, aşa cum spuneam, este, practic, confirmat prin decizia CCR, care nu mai dă voie SRI să-şi extindă câmpul tactic în zona Justiţiei, aşa cum a făcut-o", a declarat Tăriceanu.

Şeful Senatului a vorbit şi despre "aşa-zişi jurnalişti care au început să plângă pe umărul serviciilor secrete". Ei sunt, în opinia lui Tăriceanu, prelungirile sistemelor serviciilor de informaţii în spaţiul public şi acţionează ca agenţi de influenţă.

"Aş vrea să fiu bine înţeles: eu nu consider presa singurul vinovat. O bună parte dintre vinovaţi se află în spaţiul politic, sunt membri ai Parlamentului care, prin tăcerea lor complice, au permis extinderea acestor abuzuri, mai există o serie de alţi vinovaţi, ca, de pildă, membri ai Guvernului, ministrul Justiţiei, care pare că nu înţelege care-i este menirea, Guvernul însuşi, Preşedinţia", a adăugat Tăriceanu.

În opinia lui Tăriceanu, serviciile de informaţii au scăpat de sub controlul public. "Vă spun foarte clar că acele comisii înfiinţate pentru a exercita controlul parlamentar asupra serviciilor secrete nu-şi fac treaba deloc, iar lucrul acesta se vede, observăm că serviciile secrete şi-au făcut, de pildă, Academia Naţională de Informaţii care este un câmp foarte fertil de unde se pot racola viitorii agenţi sub acoperire sau personal cu grade. Deci asistăm la o situaţie pe care nu mi-aş fi putut-o imagina în anii ’90, iar lucrurile acestea, în loc să fie semnalate şi criticate de toată presa, subliniez, de toată presa, sunt nu numai tolerate de unii, dar şi alimentate şi lăudate".

După publicarea motivaţiei deciziei CCR, Tăriceanu susţine că a remarcat lansarea în mass media a unor mesaje propagandistice menite să inducă derută şi frustrare în rândul opiniei publice: "lupta anticorupţie este blocată sau încetinită de decizia CCR" sau "marii corupţi vor scăpa nepedepsiţi".

"Nu, corupţii nu vor scăpa, dacă procurorii vin cu probe solide, dacă dau de urma banilor furaţi şi nu se bazează doar pe stenogramele unor ascultări şi, mai cu seamă, dacă respectă drepturile omului. Lupta anticorupţie nu e blocată şi ea trebuie să continue în respectul faţă de Constituţie", a concluzionat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne