Tăriceanu: Declaraţiile lui Iohannis - un atac direct, brutal şi imediat la democraţie

Preşedintele Klaus Iohannis l-ar vrea premier tot pe Dacian Cioloş după alegerile parlamentare, dar asta după ce intră într-un partid. De preferat PNL, desigur. În replică, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îl acuză pe şeful statului că vrea să deturneze voinţa electoratului.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
29.09.2016

Indiferent ce vor vota românii la alegerile parlamentare din iarnă, preşedintele Klaus Iohannis intenţionează să îl nominalizeze tot pe Dacian Cioloş în fruntea Guvernului, a acuzat joi, în cadrul unui comunicat de presă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"Vinerea trecută, am propus, în numele ALDE, partidelor şi preşedintelui României un acord politic, prin care fiecare urma să se oblige să respecte verdictul urnelor din 11 decembrie. Am făcut o referire expresă la faptul că preşedintele României are obligaţia constituţională să numească drept candidat la funcţia de prim-ministru persoana aleasă de partidul majoritar sau de coaliţia majoritară formată în viitorul Parlament. Preşedintele Iohannis a etichetat propunerea mea drept "obrăznicie politică". Până azi, am evitat să dau o replică, pentru că n-am ştiut dacă e doar o exprimare nefericită sau o stare de nervozitate, de moment, a preşedintelui.

Azi, după ce preşedintele a declarat despre premierul Cioloş: "Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare… Atunci când dl. Cioloş consideră că trebuie să îmi spună că a luat o decizie sau că vrea să intre în vreun fel în această campanie electorală, va şti să mă anunţe", am înţeles că indiferent de ce vor vota românii pe 11 decembrie, preşedintele îl va nominaliza tot pe membrul de atunci al PNL, Dacian Cioloş", a declarat Tăriceanu.

În opinia liderului ALDE, o astfel de declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis nu este nici mai mult nici mai puţin decât un atac brutal la adresa democraţiei.

"Doresc să subliniez că declaraţia de azi a preşedintelui României este un atac direct, brutal şi imediat la democraţie. Este limpede că domnul preşedinte este parte a unui plan ocult împotriva poporului român şi a libertăţilor câştigate la Revoluţie. Îi atrag atenţia domnului preşedinte, cu tot respectul datorat funcţiei sale, că îşi asumă o grea responsabilitate şi consecinţele care decurg de aici acum, când, într-un total dispreţ faţă de Constituţie, s-a angajat deschis într-o campanie electorală partizană", a adăugat preşedintele Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în cursul zilei că şi-ar dori ca premierul Dacian Cioloş să îşi continue mandatul şi proiectele începute după alegerile parlamentare din iarnă, însă pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să se asocieze în mod obligatoriu cu un partid politic.

Întrebat dacă este de luat în calcul apropierea lui Dacian Cioloş de PNL, şeful statului a replicat că răspunsul la această întrebare trebuie să îl dea chiar premierul.

"Este o întrebare la care Cioloş cred că va trebui să răspundă în perioada următoare fiindcă mulţi îşi pun întrebarea dacă Dacian Cioloş rămâne un premier independent şi după aceea se retrage sau dacă doreşte să-şi continue anumite proiecte şi recunosc că personal cred că ar face bine să continue proiectele începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, sigur după alegerile parlamentare.

Dacian Cioloş ar putea să-şi continue foarte bine proiectele importante dacă, acum când ecuaţia este încă incertă, îşi declară intenţiile de viitor. Mai devreme sau mai târziu ar trebui să declare şi cu cine vrea să pună în continuare în practică aceste proiecte", a afirmat Iohannis.

Preşedintele a explicat că, după alegerile parlamentare din iarnă, nu are de gând să nominalizeze persoane independente politic pentru funcţia de premier al ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor