Tăriceanu, nemulţumit de Guvern. Neasumarea Legii salarizării şi a Fondului Suveran al lui Dragnea, punctele nevralgice

Guvernul condus de Sorin Grindeanu nu şi-a asumat Legea salarizării unice, iar acum ar intenţiona să facă acelaşi lucru şi în cazul Fondului Suveran de Dezvoltare, demersuri care nu sunt deloc pe placul liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Dragnea si Tariceanu in Parlament
Dragnea si Tariceanu in Parlament (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Grindeanu nu şi-a asumat, aşa cum era normal, Legea salarizării unitare şi a pasat-o Parlamentului, iar acum sunt discuţii că se va merge pe o astfel de strategie şi în cazul înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare, şi-a exprimat nemulţumirea miercuri, în faţa presei, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Sigur, am avut şi eu propriile mele semne de întrebare [legate de activitatea premierul Sorin Grindeanu şi a Guvernului în general - n.r.], de exemplu în momentul în care Legea salarizării unitare, care era un punct esenţial al programului de guvernare comun, în loc să fie promovată de Guvern, a trebuit să o asumăm noi, la nivelul Parlamentului, ca iniţiativă parlamentară. Sigur că, din punct de vedere procedural, politic, se poate şi aşa ceva, dar e normal ca angajamentele luate prin programul de guvernare să fie promovate de Guvern.

Aştept acum să vedem ce se va întâmpla, de exemplu, cu un alt punct din programul de guvernare: crearea Fondului Suveran de Dezvoltare, care, de asemenea, este o chestiune esenţială pentru a ne pune în practică, prin programul de guvernare, obiectivele de dezvoltare economică ale României. Înţeleg că, aşa am aflat, nu pot să confirm, nu am discutat cu primul-ministru, că, de asemenea, s-ar dori ca Parlamentul să fie cel care îşi asumă acest proiect. Putem să facem şi aceste lucruri, dar trebuie până la urmă să înţelegem unde sunt şi de ce sunt anumite rezerve la nivelul Guvrnului", a precizat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Preşedintele ALDE va discuta cu colegii săi de partid şi îi va întreba dacă au şi "motive de insatisfacţie" cu privire la activitatea Guvernului Grindeanu.

"Ceea ce mă interesează cel mai mult este ca angajamentele pe care ni le-am luat prin programul de guvernare să le ducem la îndeplinire şi la timp. Deci, sunt două condiţii: nu numai îndeplinirea lor, dar şi respectarea calendarului la care ne-am angajat", a adăugat Tăriceanu.

Pe de altă parte, şeful Senatului susţine că relaţiile din coaliţie între PSD şi ALDE sunt foarte bune.

"Relaţia dintre noi, în pofida unor ştiri, speculaţii, este o relaţie care funcţionează foarte bine, este solidă, ne coordonăm acţiunile politice şi nu am niciun fel de comentariu negativ de făcut", a precizat Tăriceanu.

Replica lui Grindeanu

"Eu ştiu că doi miniştri sunt prezenţi şi au fost prezenţi şi vor fi prezenţi şi în Camera Deputaţilor - ministrul Muncii, doamna Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor - la toate dezbaterile. De asemenea, vorbim pe avizul pe care l-a dat Guvernul. A dat un aviz pozitiv, sigur, cu amendamente, în urmă cu două săptămâni.

O să avem discuţii. Guvernul se bazează, cum s-a bazat de la început, în primul rând pe PSD, pentru că e partidul care a câştigat alegerile în mod detaşat, şi, în al doilea rând, pe coaliţia care susţine acest Guvern. Datoria noastră, ca Guvern, e să punem în aplicare măsurile din programul PSD şi asta facem. Restul sunt discuţii, nuanţe, pe care le vom analiza, activitatea unuia sau altuia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne